2024. április 19., péntek

ENSZ: A világon 45 ezer nőt és lányt öltek meg családtagjai tavaly

Becslések szerint a világon 45 ezer nőt és lányt öltek meg családtagjai 2021-ben az ENSZ szerdán közzétett adatai alapján.

A tavaly a világon megölt mintegy 81.100 nő és lány több mint felének valamely családtagja – férje, partnere vagy más hozzátartozója – okozta a halálát.
Az ENSZ nőügyi, valamint kábítószer- és bűnügyi hivatala szerint a számok „ijesztően nagyok", de a nőgyilkosságok – vagyis azok a bűntények, amikor valakit a neme miatt ölnek meg – valódi száma ennél is magasabb lehet. Az elmúlt tíz évben nagyjából változatlan volt a nőgyilkosságok hivatalos száma – idézte a tanulmányt a brit The Guardian online kiadása.
Tavaly a családtagok által elkövetett nőgyilkosságok közül a legtöbb, 17.800 Ázsiában történt. A kutatás azonban kimutatta, hogy Afrikában a legnagyobb a kockázata, hogy egy nőt megöljenek a családtagjai. Afrikában százezer nőből mintegy 2,5 lesz a családtagok áldozata, Amerikában 1,4, Óceániában 1,2, Ázsiában 0,8, Európában 0,6 az arány.
A koronavírus-járvány 2020-as kezdete egybeesett a nőgyilkosságok jelentős növekedésével Észak-Amerikában, Nyugat- és Dél-Európában. Az Európa és Amerika 25 országában felvett adatok szerint az emelkedés a férjeken és élettársakon kívüli más családtagok számlájára írható gyilkosságok miatt következett be.
A gyilkosságot túlnyomó többségét – 81 százalékát – férfiak és fiúk ellen követik el a világon, őket fenyegeti leginkább az a veszély, hogy családon kívüli elkövető öli meg őket. A 2021-ben meggyilkolt férfiak és fiúk csak mintegy 11 százaléka a lett partnere vagy hozzátartozója áldozata.