2024. április 24., szerda

Jó munkát kívántak a leendő belgrádi nagykövetnek

Budapest és Belgrád kapcsolata az elmúlt években nagyon szorossá vált, a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson vannak, nyilatkozta dr. Pintér Attila, Magyarország szeptember elején leköszönt belgrádi nagykövete, aki nyolc éven át töltötte be a tisztséget. Idén ősszel Isztambulba helyezték át.

Helyébe Magyar József volt helyettes államtitkár érkezése várható. Erről tanúskodik Potápi Árpád Jánosnak, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának a Facebook-posztja, miszerint Pirityiné Szabó Judittal, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetőjével fogadták a leendő belgrádi nagykövetet, miközben jó munkát kívántak neki.

Az 55 éves Magyar József 2020-tól 2022-ig volt az európai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Nagy tapasztalata van a balkáni országokkal: korábban volt szerb, macedón és horvát referens, több időszakban dolgozott a zágrábi nagykövetségen, majd horvátországi nagykövet is volt. Magyar Nagykanizsán született 1967-ben. Végzettsége szerint középiskolai tanár, diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerezte történelem – horvát-szerb nyelv és irodalom szakon.