2024. április 20., szombat

Négy napos munkahét Belgiumban

Belgium az első európai uniós ország, amely lehetővé teszi az állampolgárai számára a négy napos munkahetet, írja az Euronews Serbia.
Hangsúlyozzák, hogy aki él ezzel a lehetőséggel, az nem fog kevesebbet dolgozni.

A belga négynapos munkahét eltér a legtöbb, más négynapos munkahéttől, amelyet olyan országokban vezettek be, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. Belgiumban minden alkalmazott, függetlenül attól, hogy az állami vagy a magánszektorban dolgozik, választhat, hogy négy napon keresztül napi kilenc és fél órát, vagy öt napon keresztül napi nyolc órát dolgozik.

Az ország miniszterelnöke, Alexandre de Croo februárban új foglalkoztatási intézkedéscsomagot jelentett be. Akkor azt mondta, reméli, hogy a négynapos munkahét kissé rugalmasabbá teszi Belgium merev munkaerőpiacát. Hozzátette, hogy az új modellnek dinamikusabb gazdaságot kell létrehoznia.

A helyi média tudósítása szerint azonban a munkaadók és a munkavállalók nem igazán fogadják jól az új lehetőséget. A cégek attól tartanak, hogy a sűrített munkahét szervezési problémákat okozhat, míg a szakszervezetek attól tartanak, hogy ez nagyobb leterheltséget jelent majd a dolgozóknak.

Nyitókép: Illusztrációs (Fotó: Pixabay)