2024. március 28., csütörtök

Hét államközi megállapodás

Szerbia földgázt és villanyáramot is vásárolna Azerbajdzsántól

Szerbia és Azerbajdzsán kormánya összesen hét kétoldalú megállapodást írt alá szerdán Belgrádban. Ilham Aliyev, Azerbajdzsán államfője és Aleksandar Vučić szerb államfő a megbeszélések során a két ország partnerségét és együttműködését helyezte előtérbe, aláírták a két ország közti stratégiai partnerségi szándéknyilatkozatot is, emellett többek között az energiaügyi együttműködésről is tárgyaltak.

A kétoldalú megállapodások között szerepel többek között a szociális biztonságról szóló, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó egyezmény.

Az azerbajdzsáni elnök hangsúlyozta, hogy Belgrád és Baku a területi integritás és szuverenitás terén is támogatja egymást, így a tegnap aláírt dokumentumok a két ország kapcsolatának alapját képezik. Rámutatott arra, hogy Szerbia és Azerbajdzsán már most stratégiai partner minden értelemben, hiszen számos területen sikeres együttműködést valósítottak meg.

Azerbajdzsán jelenleg 22 milliárd köbméter gázt exportál a világ különböző részeire. Aleksandar Vučić szavai szerint hét–tíz év múlva ez a szám 35 milliárdra nőhet, mivel folyamatban van Szerbia és Bulgária között annak a vezetéknek a kiépítése, amely lehetővé teszi, hogy jelentős mennyiségű azéri gáz jusson el Szerbiába.

Vučić elmondta, beszéltek a villanyáram megvásárlásáról is. Ez valójában egy nagy európai projektum, amely összeköti Grúziát, Azerbajdzsánt, Romániát és Magyarországot. Szerbia is csatlakozni kíván a víz alatti, hatalmas erejű vezetékhez, amely a Fekete-tenger alatt halad, fokozva ezáltal az ország teljes energiabiztonságát.