2024. április 25., csütörtök

Energiatakarékosságra szólított fel a Mercedes vezetője

Takarékos energiafogyasztásra szólította fel a német lakosságot a Mercedes-Benz járműgyártó társaság vezetője.

Ola Källenius igazgatótanácsi elnök a Handelsblatt című üzleti lapnak kijelentette, hogy a takarékoskodás az energiával az első számú állampolgári kötelesség.

„Önként össze kell fognunk, mindenkinek a lehető legtöbb energiát kell megtakarítania” – mondta a vállalatvezető, hozzátéve, hogy családjában is igyekeznek visszafogni a fogyasztást, így „otthon kevesebb lámpa van bekapcsolva, és néhány fokkal hűvösebb van”.

Ukrajnában az Oroszország által indított háború miatt sokkal többet szenvednek az emberek – mutatott rá Ola Källenius.

Mint mondta, a cégnél is spórolnak az energiával, például a stuttgarti székház tetején egyszerűen nem világít éjszaka a Mercedes-csillag.

Kiemelte, hogy már az Ukrajna elleni orosz támadást követő napon megalakítottak egy munkacsoportot az energiafogyasztás visszafogására, amelynek erőfeszítései révén akár 50 százalékkal csökkenteni lehet a földgázfogyasztást. A megújuló forrásból származó áramot pedig nem vásárolják, hanem saját szervezésben állítják elő, egy balti-tengeri szélerőműparkkal és egy Alsó-Szászország tartományi tesztpályánál épített szélerőműparkkal a hazai szükséglet 40 százalékát termelik meg.

Elindítottak egy vállalati napelem-telepítési programot is „ezer tető” néven – fejtette ki a Mercedes vezetője.