2024. április 19., péntek

Lejár a határidő: új pénztárgépek a piacokon

Elsősorban a viszonteladókat kötelezik a QR-kódos számlák kiadására

Január 1-jétől a piaci árusok is kötelesek használni az azonnali adóelszámolással működő pénztárgépeket. Az új fiskális kasszák használatára már az idén májustól kötelezték az eladókat, de a piaci árusok tiltakoztak a rájuk vonatkozó érvényesítés ellen, így az állam haladékot adott számukra. Az új év első napjától azonban ők is kötelesek lesznek QR-kódos számlákat adni a vásárlóiknak – emlékeztet a Blic Biznis.

Ugyanitt kiemelik azonban, hogy a Szerbia Piacai üzleti egyesülés még konkrét értesítést nem kapott ezzel kapcsolatban az illetékes minisztériumtól – mondta a hírlap felkeresésére Savo Duvnjak, az egyesülés ügyvezető igazgatója.

– Évente kétszer végzünk felméréseket a piacok fenntartói körében, és ez alapján országszerte 10 ezerre becsüljük azoknak a vállalkozóknak a számát, akik piacokon értékesítenek. A begyűjtött adatok szerint ezen vállalkozók 30 százaléka már az új fiskális törvény bevezetése előtt is adott számlát a vásárlóinak. Elsősorban azokról a kereskedőkről és kézművesekről van szó, akik állandó jelleggel bérlik a piaci eladóhelyeket – emelte ki az ügyvezető igazgató, és példaként a pékségeket, henteseket és a halasboltokat említette.

A TERMELŐK TOVÁBBRA SEM SZÁMLAKÖTELESEK

Savo Duvnjak hangsúlyozta, hogy az új fiskális törvény nem vonatkozik azokra a mezőgazdasági termelőkre, akik saját termékeiket értékesítik a piacokon. Az azonnali adóelszámolással működő pénztárgépeket elsősorban a viszonteladóknak kell beszerezniük, azaz azoknak a vállalkozóknak, akik a Cégnyilvántartási Ügynökségnél a 47.81-es, 47.82-es, illetve 47.89-es számú tevékenységgel vannak bejegyezve. Újévtől tehát az élelmiszerrel, itallal és dohánytermékekkel kereskedők, a ruhaneműt és lábbelit értékesítők, illetve a más gyártók termékeit kínáló piaci árusok kötelesek használni az új pénztárgépeket. Az utóbbihoz sorolják azokat is, akik behozatali gyümölcsöt vagy zöldségfélét árulnak – magyarázta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: a felsoroltak májusban határozottan azt állították, hogy a piacokon lehetetlen bevezetni a QR-kódos számlák kiadását.

Emlékeztetőül: a törvény érvényesítésekor a tiltakozó piaci árusok képviselői kétszer is tárgyaltak Aleksandar Vučić államfővel, és ezt követően számukra a május 1-jei határidőt 2023. január 1-jére módosították. Ekkor született meg az a határozat is, miszerint minden további tárgyalást a pénzügyminisztérium vezet majd le, amely munkacsoportokat is létrehoz annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémákra. Mindezt azért, hogy újévtől a piaci árusok is könnyebben át tudjanak térni a fiskális kasszák használatára.

A FISKALIZÁCIÓ ELŐNYEI

A lakosok számára számos előnnyel jár az új törvény alkalmazása, de az állam és az ipar is jól jár az azonnali adóelszámolás rendszerével – írja a Blic Biznis. Az egyik legnagyobb pozitívumként a szürkegazdaság elleni küzdelmet hangsúlyozzák az elemzők, de a könnyebb és költséghatékonyabb üzletelést is előnyként említik. Hosszú távon ugyanis megspórolhatók a szükségtelen adminisztrációra elkülönített eszközök, és ezáltal jobb üzleti légkör alakítható ki az országban – állítják.

Az adóhivatal ugyanis csak az első negyedévben 55 milliárd dinárral többet fizettetett meg, mint a múlt év azonos időszakában, vagyis 12 százalékos a növekedés. Emellett az új rendszer lehetővé teszi, hogy a felügyelők az irodáikból követhessék az eladóhelyiségekben zajló pénzforgalmat, azonnal elemezni tudják, és ennek alapján megfelelő intézkedéseket kezdeményezzenek – hangsúlyozzák a szakemberek. Ugyanakkor kiemelik, hogy a rendszer előnyeit továbbra is leginkább a lakosság élvezheti, ugyanis a QR-kód beolvasásával ellenőrizheti a kiadott számla érvényességét.

A szakemberek szerint az új fiskális rendszer tovább fejlődik az e-számlák kiadásával, amely pontosan szabályozza a számla kiadásának, fogadásának és megőrzésének módját: a vállalkozók és cégek fokozatosan ugyan, de beépítik az új lehetőséget a mindennapi üzletelésükbe – állítják a gazdasági elemzők.