2024. április 24., szerda

Az év végéig kifizetik a tartozásokat

Az állam hatvanmilliárd dinárral tartozik a gazdáknak

A vajdasági gazdák képviseletében öt földműves tegnap megbeszélést folytatott Jelena Tanasković új mezőgazdasági miniszterrel. A találkozón többek között szó volt az elmaradt tartozások kifizetéséről is.

A módosi (Jaša Tomić-i) Vukašin Baćina, aki a vajdasági gazdák küldöttségét vezette, a tárgyalás után a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy a minisztertől ígéretet kaptak arra, hogy az állam az év végéig kifizeti a tartozását. Rámutatott arra, hogy az állam a gazdáknak nem fizette ki a tejprémiumot a harmadik negyedévre, a tenyészborjak és a fejőstehenek tenyésztésére, a gépek beszerzésére szánt támogatást, valamint a napraforgó-prémiumot sem. Az állam csaknem 60 milliárd dinárral tartozik a termelőknek.

– Megbeszéltük, hogy az év végéig kifizetik a tartozásokat. A termelők a jövőben személyesen tárgyalnak a miniszterrel, és nem mennek ki az utcára, hogy megoldják a problémákat a mezőgazdaságban – fogalmazott Baćin.

Ezenkívül megtárgyalták, hogy korlátozzák az élősertés és a sertéshús behozatalát, és követelték, hogy a gépek beszerzésére szánt támogatás a jövőben átláthatóbb legyen, mivel számos visszaélés történik, például hamis családi gazdaságok jelentkeznek. Baćin elmondta, hogy azt javasolták a miniszternek, hogy az állam importáljon vemhes üszőket és ossza szét a fiatal termelők között. Szavai szerint Szerbiában ezáltal megakadályozhatnák a tejhiányt, ugyanis nincs elegendő szarvasmarha, mivel az ágazatot tönkretették a tej alacsony ára miatt. Rámutatott arra, hogy a korábbi kormány eladta a tejgyárakat, amelyek éveken át uralták a piacot, és alacsony felvásárlási árakat kínáltak.

Nem olyan régen 25 dinárt fizettek a tej literjéért, néhány hónappal ezelőtt pedig, amikor hiány keletkezett, 50 dinárra emelték az árát, az üzletekben pedig majdnem 200 dinárért árulják – közölte Baćina, aki a birtokán mintegy 100 szarvasmarhát tenyészt, ebből 30 tejelő tehén. Elmondta, hogy valamikor Jaša Tomić településen 56 család foglalkozott jószágtenyésztéssel, most pedig csupán négy, mivel tönkrementek, és jelenleg a gyárakban dolgoznak, hogy megélhessenek. A gazdák a tárcavezetőtől azt is kérik, hogy a megemelt 15 dináros tejprémium legyen állandó.

Baćin elmondta, hogy a gazdáknak nagy gondjuk van a helyi önkormányzatokkal, ahogyan az állami földeket bérbe adják, mivel a jobb minőségű termőföldeket a helyi földműveseknek kínálják, a többieknek pedig a nehezen megművelhetőket. A visszaélések olyan mértékűek, hogy a helyi önkormányzatok már nem tudják, mi az állami termőföld, és elkezdték kiadni a magántulajdonban lévő szántókat is.