2024. április 25., csütörtök
VB-HÍREK

Botrány az iráni himnusz alatt

Az iráni televízió megszakította közvetítését az Anglia–Irán világbajnoki mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát. Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük számosan „Nők, Élet, Szabadság” feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján. Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett, és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Ronaldo és az Instagram

A világon elsőként Cristiano Ronaldo mondhatja el magáról, hogy már több mint ötszázmillió követője van Instagram-oldalán. A világhálón is népszerű, ötszörös aranylabdás portugál labdarúgónak, aki hazája válogatottjának csapatkapitányaként lép majd pályára a katari világbajnokságon, csak idén százmillióval nőtt a közösségi oldalára kíváncsiak száma. A Manchester United 37 éves csatára ötödik vb-jén szerepel. A portugálok csütörtökön játsszák első mérkőzésüket a világbajnokságon, ellenfelük a ghánaiak nemzeti együttese lesz. A H jelű csoport tagja még Uruguay és a Koreai Köztársaság.

Sané kihagyja a mai meccset

Leroy Sané, a német válogatott gólerős középpályása térdsérülése miatt nem játszik a mai, Japán elleni világbajnoki mérkőzésen. A Bayern München 26 éves kiválósága – aki 48 válogatottmeccsen 11-szer volt eredményes – nem vett részt a tegnapi edzésen, a csapat pedig ezt követően jelentette be, hogy a futballista kihagyja az első vb-találkozót. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Sané mikor térhet vissza. A négyszeres világbajnok németek vasárnap a spanyolok, jövő csütörtökön pedig Costa Rica ellen lépnek pályára a katari vb-n.

A japánoknak példakép Németország

Példaképként tekintenek első ellenfelük, a németek játékosaira a japán labdarúgó-válogatott tagjai Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány szerint. Morijaszu a legnagyobb tisztelettel beszélt leendő riválisukról: „Németország példakép számunkra, és ez soha nem változik. Másrészt Japán még mindig fejlődik. Szeretnénk a legjobb 16 közé jutni, vagy még tovább, és így történelmet írnánk” – mondta a kapitány, hozzátéve, megpróbálnak nyerni, és olyan kezdőcsapatot igyekszik pályára küldeni, amelynek erre lesz esélye.

Pontosan elszámolni az időhúzást

A játékvezetőknek az eddigiekhez képest pontosabban kell elszámolniuk az időhúzást és kiesett időt, ezért tartanak lényegesen hosszabb ideig a világbajnokság mérkőzései. Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének főnöke tegnap reagált arra, miért hosszabbítanak minden félidő végén sokat a bírók. Hangsúlyozta, „nincs semmi újdonság”, azt kérték, hogy a mérkőzéseken a lehető legtöbb játékpercet biztosítsák, és arra utasították a játékvezetőket, hogy pontosan mérjék, amíg nincs játékban a labda.

Amióta érvényben van a ráadás lehetősége, az 1966-os vb óta, a négy leghosszabb félidőt hétfőn – azaz a katari vb második napján – játszották. Az angol–iráni meccsen az első játékrészhez 14 perc 8 másodpercet adtak hozzá, többek között azért, mert az iráni kapus megsérült. A második félidő pedig 13 perc 8 másodperccel tartott tovább a 45 percnél. Az USA–Wales és a Hollandia–Szenegál összecsapáson is volt olyan félidő, amely több mint tíz perc hosszabbítást kapott.

A 2018-as világbajnokságon a tiszta játékidő átlagosan 55 perc volt, és a meccsek átlagosan 97 percig tartottak. Katarban az eddigi négy találkozón is 55 perc volt a tiszta játékidő, de a meccsek 106 percre nyúltak.