2024. április 19., péntek

Emelkedőben a Topolyai-tó vízszintje

Összeszedték a szemetet a sporthorgászok

Az aszályos nyár következtében a Topolyai-tó vízszintje jelentősen apadt, amelynek gyors emelkedésére nem is lehetett számítani, de az utóbbi napokban enyhe emelkedést tapasztaltak.

Mile Antunović hivatásos halőr, a topolyai Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt szombaton egy nagyszabású munkaakciót is szerveztek, melynek keretében összeszedték a tározó körül szétdobált és otthagyott hulladékot. Az akcióban személyesen részt vett Szatmári Adrián polgármester, aki szabadidejében maga is foglalkozik sporthorgászattal.

Az aktív sporthorgászok egy csoportja (Tóth Péter felvétele)

Az aktív sporthorgászok egy csoportja (Tóth Péter felvétele)

Antunović külön köszönetet mondott Zsáki Róbertnek, valamint a Dinamo Trio autósiskolának, akik a traktort és a pótkocsit rendelkezésre bocsátották a munkaakció sikeres véghezviteléhez. Egy nagy pótkocsi és két kisebb pótkocsi is megtelt hulladékkal. Rámutatott a tényre, miszerint igazán meglepő, hogy mi mindent dobálnak el az emberek. Sokan például a rossz heverő, valamint a kimustrált fotel számára sem találtak jobb helyet, mint hogy a tó körüli nádasban helyezzék el, de a gyakori műanyag flakonok mellett még sok más hulladékot is begyűjtöttek.
Az egyesület elnöke elmondta, hogy elsősorban az elmúlt napok esőzéseinek köszönhetően a tó vízszintje mintegy 3 centiméternyit emelkedett.

Továbbra is nagyon sokan horgásznak. Ebben az időszakban elsősorban már a ragadozó halak szákolására szokás törekedni. Csukára és süllőre szokás horgászni, de mivel a víz hőmérséklete még viszonylag magas, ezért még a ponty is aktív, és számos sikeres fogásról is beszámoltak a horgászok az utóbbi időszakban. Jelenleg nincs érvényben lévő horgásztilalom egyetlen halfajtára sem.

Elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a fásítási akciók nem voltak igazán sikeresek. Az elültetett csemeték a legtöbb helyen kiszáradtak, aminek az oka elsősorban az az aszály. Ezért most valószínűleg más eljáráshoz folyamodnak. A vizenyős, a parthoz egészen közeli részeken fűzfavesszőket dugványoznak, mert a tapasztalatok szerint azok viszont így könnyen megerednek. A fűzfa azért is előnyös az elnök szerint, mert a sekélyebb vizet is behálózó gyökerek megfigyeléseik szerint bizonyos halfajták szaporodóhelyéül is szolgálnak.

Egy nagy és két kisebb pótkocsi is megtelt hulladékkal (Tóth Péter felvétele)

Egy nagy és két kisebb pótkocsi is megtelt hulladékkal (Tóth Péter felvétele)

Antunović ezúttal is elmondta, hogy folyamatosan járőröznek, felügyelik a tavat és annak környékét. Sajnos gyakran a horgászok sem viselkednek környezettudatosan, sok szemetet hagynak maguk után a természetben. Orvhalászokat nem észleltek, a folyamatos felügyelet valószínűleg hatásos, és eleve elriasztja azokat, akik ilyen módon nyerészkednének.

Nyitókép: Az elmúlt napok esőzéseinek köszönhetően a tó vízszintje mintegy 3 centiméternyit emelkedett (Tóth Péter felvétele)