2024. április 26., péntek

A színek nyelvén

Festőiskola indult az Izidában

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület számos foglalkozást szervez fogyatékkal élő felhasználói számára. A kreatív gyerekek, fiatalok számára most festőiskola indult az egyesület berkein belül, egy kishegyesi festőművész vezetésével. Papp Julianna, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy egy ígéretes programnak vannak az elején.

– Nagy öröm, hogy ismét egy újdonsággal rukkoltunk elő. Eddig nem fektettünk nagy hangsúlyt a képzőművészetre és felhasználóink ilyen jellegű tehetségére. Viszont ez mégis lényeges, mert hidat keresünk a sérült emberek és a környeztük között. Voltak olyan jelentkezők, akiket érdekelt ez a foglalkozás, ezért indítottuk be. Kezdetlegesen már próbálkoztunk hasonlóval, a helyi iskola nyugalmazott rajztanárát bevontuk a napközi foglalkozásokba. Így különböző technikákat már elsajátítottak, de konkrét festészeti programunk még nem volt. A program a közelmúltban indult, és sikeresnek ígérkezik. Kis létszámmal indultunk, mert nem tudtuk, hogy mennyire lesz véghezvihető. Viszont folyamatosan bővül a festőtanoncok köre – mondta el Papp, majd hozzáfűzte, hogy egyelőre heti egy alkalommal, péntekenként tartanak foglalkozást. Meglátása szerint ez több szempontból is hasznos a felhasználók számára.

– A festőiskola résztvevői megismerkednek a színekkel és azok használatával. A szakemberek színekkel is foglalkoznak, és ezekből megállapítanak különböző tényeket. Esetünkben elképzelhető, hogy egy-egy festmény elemzésével javítani lehet a terápiás kezelésen. A felhasználóink elfogadták ezt az új foglalkozást, sőt a festőiskola elnevezést is ők találták ki. Fontos, hogy eddig több olyan csoporttal találkoztunk, ahol testi fogyatékossággal élők festenek, de olyan programhoz még nem volt szerencsénk, amely értelmi fogyatékos gyerekeknek szólna – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy szerencséjük volt, mert találtak egy tehetséges kishegyesi festőművészt, Kormos Róbertot, aki vállalta, hogy foglalkozik a gyerekekkel. Az Izida programja az értelmi fogyatékos emberekkel foglalkozó egyesületek vajdasági szövetségén keresztül valósul meg, köztársasági támogatással.

A festőiskola tanoncai nagyon lelkesek, és bennünk van a fejlődés potenciálja – mondta lapunknak Kormos Róbert.

– Eredetileg úgy beszéltük meg, hogy olajjal és akrillal fogunk dolgozni, de az első foglalkozás után rájöttem, hogy az akril teljesen elég. Ezzel a technikával sokkal könnyebb dolgozni, mint az olajjal, mert az igen összetett technika. A foglalkozás során feladatokat adok a gyerekeknek, pl. híres festők festményeit másoljuk, vagy csendéletet festünk, tájképet. A téma igazából nem fontos, a lényeg, hogy megtanulják a festészet fogásait, technikáit. Azt elmondhatom, hogy a gyerekek nagyon lelkesek, és pozitívan fogadták az órákat. Nagy odaadással próbálkoznak, és odafigyelnek rám. Látok némi haladást, de értelemszerűen sokkal több alázatra van szükség részemről, több időt kell rájuk szánnom, de a jó légkör és a pozitív szándék egy jó irányt mutat – fogalmazott a foglalkozásvezető, aki úgy látja, hogy a festészet egyfajta felüdülés, kikapcsolódás a résztvevők számára. Jelenleg kevés gyermekkel, fiatallal folyik a foglalkozás, de Kormos elképzelhetőnek tartja, hogy idővel bővüljön a tanoncok száma.