2023. február 9., csütörtök

Akik nagyobb odafigyelést igényel(né)nek

Harmadik éve ünneplik a koraszülöttek világnapját Nádalján

A szenttamási és nádaljai gyerekek és polgárok a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča Általános Iskola előtt az idén is alkalmi rendezvény keretében emlékeztek a koraszülött babák és a koraszülöttek világnapjára. Ez már a harmadik alkalom, amikor a jeles nap alkalmából újra lilába öltözött az iskola és környéke, a diákok és felnőttek pedig lila léggömbökkel erősítették mindannyiunkban a reményt, hogy egészséges felnőtté cseperednek a vártnál hamarabb világra jött újszülöttjeink is.

Szerbiában ma minden tizedik baba a terhesség 37. hete előtt, vagy 2500 grammnál kevesebb súllyal születik meg, ami annyit jelent, hogy minden tizedik családot érint a koraszülött babák nevelésével-gondozásával járó, a szokásosnál több feladat. A lila léggömbök elengedésével a probléma ugyan nem oldódik meg, de megfelelő segítséggel könnyebben leküzdhető, hangzott el az összejövetelen.

− Hazánkban tudtommal nem részesítik igazi intézményi támogatásban azokat a családokat, ahol koraszülött gyermek születik, ami pedig van, az nem megfelelő támogatás. Minden a terhesség 37. hete előtt született baba koraszülöttnek számít, az ún. kritikus terhességi időszak a túlélésre pedig a 23. és a 24. hét. Szerbiában évente 4000 koraszülött babát jegyzünk, akik nagyobb odafigyelést igényelnek nemcsak az egészségügyi felelősök, hanem az egész társadalom részéről – mondta dr. Ilija Gazepov, a községi tanács szociális védelemmel megbízott tanácsosa.

Kiemelte, az ország egyetlen jól felszerelt Neonatológiai Intézete Belgrádban van és annak a reményének adott hangot, hogy a nagy egészségügyi beruházások során több hasonló intézmény épül Vajdaságban is.

− Nemcsak a koraszülött babának, hanem az anyának és az egész családnak szüksége van támaszra, hiszen ilyen esetben a bonyolult szülés mellett nem csupán a szakorvos, hanem a gyermekgyógyász, és az egészségügyi intézményen kívüli civil szervezetek segítségére is szükség van − mutatott rá Gazepov.

A most hároméves Danilo Vislavski a nádaljai család harmadik gyermeke, aki koraszülöttként jött a világra, ma pedig ugyanúgy futkározik és játszik, mint a többi gyerek. Karolina, Danilo édesanyja elmondta, teljes mértékben érti hogy az összejövetel miről szól, hiszen három évvel ezelőtt mindent átéltek gyermekével, és az az időszak sokkal nehezebb volt, mint a korábbi két szülést követő hetek és hónapok.

− Tisztában vagyok mindazokkal a problémákkal és kihívásokkal, amelyekkel a koraszülött anyukák szembesülnek, hiszen megtapasztaltam, átéltem. Ennek az eseménynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára − nevezzük annak −, ugyanakkor a médián keresztül megmutassa a többi szülőnek, hogy nincsenek egyedül – mondta Karolina Vislavski.

Nyitókép: (Paraczky László)