2024. április 24., szerda

Hatodik serleg, ötödik hely

Novak Đoković továbbra is versenyképes. A volt világelső szerb vasárnap este Torinóban az évzáró mestertorna döntőjében két játszmában, 7:5, 6:3-ra nyert a norvég Casper Ruud ellen, amivel hatodízben – 2015 óta először – nyerte meg a tornát, s ezzel beállította Roger Federer csúcsát. Az évzárón aratott diadalért járó pontokkal Novak három helyet javított, és az évet az 5. pozíción zárja. Ahhoz képest, hogy 2022-ben saját döntéséből kifolyólag mennyi erős tornáról maradt ki, és hogy a wimbledoni győzelemért nem jártak pontok, a végső helyezés kiválónak minősíthető.

Az első játszmában Đoković hagyott ki három breaklabdát, majd fájdalmakra és rosszullétre panaszkodott. A fájdalomcsillapítók hatása azonban elegendőnek bizonyult, Novak egyre jobban játszott, a játszma hajrájában breakelt, majd a második játékrészben is ő uralta a pályát, és megérdemelten nyert.

Đokovićnak ez volt az idei 5., összesen 91. tornagyőzelme. Még egy hiányzik, hogy utolérje Rafael Nadalt, és három, hogy beérje Ivan Lendlt is. Ami viszont az ún. nagy címeket jelenti, Novak már megnyugtató előnnyel vezet a pályafutása során legnagyobb riválisoknak bizonyult Nadal és Federer előtt. Novaknak most 65 ilyen serlege van (21 Grand Slam, 6 évzáró, 38 1000-es mestertorna). Nadal 59-cel a második, a pályafutását pedig az ősszel zárt Federer 54-gyel a harmadik.

Novak azzal is csúcsot döntött, hogy 35 évesen ő lett az évzáró mestertornák legidősebb bajnoka. Az eddigi legidősebb győztes Federer volt, aki 2011-ben 30 évesen nyert.

Novak Đoković veretlenül nyerte meg a 2022-es mestertornát (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković veretlenül nyerte meg a 2022-es mestertornát (Fotó: Beta/AP)

A férfitenisz elitje számára a héten Málagában a Davis-kupa nyolcas döntőjével ér véget az idény. Ma a nyitónapon a negyeddöntőben Ausztrália és Hollandia mérkőznek meg egymással, holnap a Spanyolország–Horvátország, csütörtökön pedig az USA–Olaszország és a Kanada–Németország meccs következik. A címvédő Oroszország lenne, de nem védheti meg a tavalyi győzelmet.

Pályafutása legjobb eredményét jegyezte vasárnap Buenos Airesben a magyar Udvardy Panna, aki a montenegrói Danka Kovinić feletti győzelmével első ízben nyert WTA-rangú tornát. Udvardy ezzel legmagasabban rangsorolt magyarként feljött a 77. helyre, és kettővel előzte meg Bondár Annát.

TORINO. – Az évzáró mestertorna döntőjében: Đoković–Ruud 7:5, 6:3.
BUENOS AIRES. – A 125-ös WTA-torna döntőjében: Udvardy–Kovinić 6:4, 6:1.
ANTALYA. – A női ITF-torna döntőjében: Čurović–Van Impe 6:3, 2:6, 6:4.

Nyitókép: Novak Đoković veretlenül nyerte meg a 2022-es mestertornát (Fotó: Beta/AP)