2024. április 25., csütörtök
XV. NŐI EB

A legvégén jött a norvég henger

Bár az 50. percig Dánia uralta, a végjáték mégis Norvégia könnyednek tűnő sikerét hozta a női kézilabda-Európa-bajnokság különös forgatókönyv szerint zajló döntőjében, amit a ljubljanai Stožice Arenában rendeztek.

Az északi ellenfelüket meglepetésre a középdöntőben egyszer már legyőző dánok ellenállhatatlan formában kezdték a finálét, és a végén bekövetkezett fordulópontig nem adták ki lélegzetvételnyi, 2–4 gólos előnyüket, ami 10:5-nél még ennél is nagyobbra ugrott. Úgy tűnt, a két keret forgathatósága jelentheti a különbséget, hiszen míg a norvégok több fontos hiányzóval érkeztek az Eb-re, és a széleken a megszokottnál gyengébben muzsikáltak, a dánoknál sűrűbben érkezhettek a friss és gólerős csapattagok a padról, így nem is volt igazán kiemelkedő játékosuk, Louise Burgaard hat, Emma Friis öt góllal vezette a dán eredménylistát.

A norvégoknál eközben a kulcsjátékosok is későn jöttek lendületbe: az egész Eb legjobbjának már a döntő előtt megválasztott Henny Reistad csak a 39. percben lőtte az első gólját, ám miután a csapata az 54. percben először vezetést szerzett, az ő két gyors találata billentette át a mérleg nyelvét a norvég oldalra, akik pillanatok alatt fordították hátrányukat kényelmes előnnyé, és gondoskodtak róla, hogy az eddigi 15 Európa-bajnokságból már a 9. záruljon hazájuk győzelmével. Kulcsszerepe volt ebben a Reistad, Stine Oftedal és Nora Mørk alkotta csodatriónak, na meg az utolsó húsz percre beállva remekül védő Katrine Lundénak, aki már rekordszámú hatodik Eb-aranyát akaszthatta a nyakába.

Az Eb-t a 15. helyen záró Szerbia és a 11.-ként végző Magyarország számára kevés sikerélményt hozott a torna, ám a jobbátlövői poszton kimagasló Klujber Katrint így is beválasztották az álomcsapatba. Az Eb három legjobb csapata kvalifikálná magát a jövő évi, norvég–svéd–dán rendezésű világbajnokságra, de mivel mindhárom házigazda a tabella elején végzett, a montenegróiak, a franciák és a hatodik hollandok kapták meg az automatikus indulási jogot. A többiekre selejtező párharc vár, ebben Szerbiának Törökországot, Magyarországnak pedig Izlandot kell majd legyőznie áprilisban.

Az eddigi összes női Eb 60 százalékát a norvégok nyerték meg (Fotó: Beta/AP)

Az eddigi összes női Eb 60 százalékát a norvégok nyerték meg (Fotó: Beta/AP)

A döntő végeredménye: Dánia–Norvégia 25:27 (15:12).

Az Európa-bajnokság végső sorrendje: 1. Norvégia, 2. Dánia, 3. Montenegró, 4. Franciaország, 5. Svédország, 6. Hollandia, 7. Németország, 8. Szlovénia, 9. Spanyolország, 10. Horvátország, 11. Magyarország, 12. Románia, 13. Lengyelország, 14. Svájc, 15. Szerbia, 16. Észak-Macedónia.

Az Eb all-star csapata, kapus: Cléopatre Darleux (francia). Balszélső: Emma Friis (dán). Balátlövő: Cristina Neagu (román). Irányító: Stine Oftedal (norvég). Jobbátlövő: Klujber Katrin (magyar). Jobbszélső: Jovanka Radičević (montenegrói). Beálló: Pauletta Foppa (francia).

A legjobb védekező: Kathrine Heindahl (dán).

A legértékesebb játékos: Henny Reistad (norvég).

Gólkirálynő: Nora Mørk (norvég) – 50 gól.

Nyitókép: Az eddigi összes női Eb 60 százalékát a norvégok nyerték meg (Fotó: Beta/AP)