2024. április 20., szombat

Nem aratott osztatlan sikert Orbán Viktor szurkolói sálja

Bekérette a kijevi magyar nagykövetet az ukrán külügy Orbán Viktor szurkolói sálja miatt, melyen a történelmi Magyarország körvonalai is láthatók a magyar trikolór színeiben.

A magyar miniszterelnök hétfőn tett közzé hivatalos Facebook-oldalán egy videót arról, hogy a vasárnapi magyar–görögön válogatott-csúcstartóvá vált Dzsudzsák Balázsnak gratulál 109. válogatott mérkőzése alkalmából. 

Az ekkor viselt szurkolói sáljára többen is fölfigyeltek, Daniel Freud Európa Parlamenti képviselő az elsők között fejezte ki nemtetszését, majd a román külügyminisztérium is rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének.

„A románok elfogadhatatlannak tartják a revizionista megnyilvánulás bármilyen formáját, ugyanis az szerintük ellentétes a valósággal” – üzenték.

Hasonlóképpen fogalmazott az ukrán külügy is. „A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez” – írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. „Hivatalos bocsánatkérést várunk a magyar féltől, és az Ukrajna területi integritását érintő beavatkozások cáfolatát” – tette hozzá a külügyi szóvivő.

Megkérdezték a sálról Andrej Plenković horvát kormányfőt is, aki azt válaszolta, nem akar mások sáljával foglalkozni, Magát a nagy port kavart videót ugyan nem látta a horvát miniszterelnök, azt azonban ő is szükségesnek tartotta elmondani, hogy ami „Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”. Zoran Milanović horvát államfő, aki Orbán Viktor idei horvátországi nyaralása idején egy alkalommal együtt ebédelt a magyar kormányfővel, csak nevetett az „ügyön”. „Ezen csak nevetni tudok. A szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb” – mondta.

Kedden Orbán Viktor Facebook-oldalán a következő bejegyzés jelent meg, amely talán válasz lehet a szurkolói sálat ért heves bírálatokra. „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”