2024. április 20., szombat

Autópályák új központja

Az utak építése és az iparosítás Dél-Bánát fellendülését szolgálják

Čačak és Niš után Pancsova válik az autópályák új központjává, ugyanis a belgrádi kerülőút folytatása is tervben van, illetve Nagybecskerek és Versec felé is épül majd autópálya, hangsúlyozta Aleksandar Vučić államfő tegnap Pancsován a német ZF Friedrichshafen vállalat második üzemének alapkőletételénél. A német vállalat már most megközelítőleg 1740 alkalmazottal dolgozik, közülük mintegy ezren Pancsován, vagy a város közelében élnek.

Aleksandar Vučić pancsovai látogatása során rámutatott, több útszakasz építését tervbe vették. Épül majd a Pancsova–Nagybecskerek autópálya, ugyanakkor folytatni kívánják a belgrádi kerülőutat is, az úgynevezett C szektorban, Bubanj Potoktól Pancsováig, azzal, hogy Vinčánál épül majd egy új híd a Dunán.

– Gyorsforgalmi út, autópályával kombinálva épül Versec felé is. Ezzel pedig Pancsova új autópálya-központtá válik – hangsúlyozta Vučić. Az államfő szerint Bánát ezzel sokkal jobb közúti összeköttetést kap.

Az államfő pancsovai látogatásának célja a ZF Friedrichshafen vállalat új üzeme építőmunkálatainak megtekintése volt. Felszólalásában arról beszélt, hogy az autópálya és az új üzem megnyitása kedvezőbb életkörülményeket teremt majd nemcsak Pancsovának, hanem egész Dél-Bánátnak. Ez már az ingatlanárak növekedésében is meglátszik, ugyanis 900 euróról 1700 euróra nőtt a lakások négyzetméterenkénti ára.

Az államfő hangsúlyozta, nagy nap ez Szerbia számára, ugyanis a német ipari óriás terjeszkedik, Európa legkorszerűbb gyártási technológiáit hozzák el az országba. Kiemelte a duális oktatás fontosságát ebben az esetben is. Rámutatott, a ZF is a képzett, illetve közép- és egyetemi végzettségű fiatalok iránt mutat nagy érdeklődést, miközben az ország duális oktatása is jó eredményekkel kecsegtet, hiszen a tanulók 69 százaléka, akik a duális oktatásban végzik tanulmányaikat, mindjárt munkába állhatnak.

– Az új gyártóüzembe 250 millió eurót fektetnek és ezzel 600 új munkahely nyílik majd, ami nagy hír Szerbia számára. Ez az életet jelenti, kórházat, utakat, munkalehetőséget, magasabb életszínvonalat hoz magával. Ez nagyobb mértékű változással jár Szerbia számára, mint bármi más. Szeretném felhívni minden külföldön élő polgárunk figyelmét, jöjjenek vissza az országba. Egyre több külföldit vagyunk kénytelenek foglalkoztatni – mondta Vučić, majd hozzátette, az elvándoroltak visszatérése már megkezdődött.

Vučić kiemelte, Szerbia és Németország kereskedelmi forgalma csak ebben az évben, tíz hónap alatt 6 milliárd 36 millió euró volt, vagyis várható, hogy az év végig eléri a 7,5 milliárd eurót. Ha a két ország közti árucsere-forgalom két éven belül elérné az évi 10 milliárd eurót, akkor a kis Szerbiára már nem tekintenének piciny gazdasági partnerként. Németország Szerbia számára még mindig a legjelentősebb kereskedelmi partner, de az ország fejlődése szempontjából is a legfontosabb szövetséges és barát, hangsúlyozta Vučić.

Stephan von Schuckmann,a német ZF vállalat menedzseri csapatának képviselője kifejezte háláját Vučićnak, hogy felismerte vállalatuk beruházási lehetőségeit. Mint mondta, ma a nemzetközi együttműködés példamutatói lettek – fogalmazott von Schuckmann. Hozzátette, a második gyár megépítésének hivatalos bejelentésével az eddig egyik legnagyobb beruházást hirdették meg.

Az építkezést megtekintette Anke Konrad, Németország belgrádi nagykövete is, aki ezúttal kiemelte, hogy országa és az Európai Unió nagy célokat tűzött ki maga elé, és ennek a fejlődésnek a ZF a motorja.

A nagykövet kiemelte, Németország kész arra, hogy folytassa az együttműködést Szerbiával. Már most a németországi vállalatok összesen 4 milliárd eurót ruháztak be ebbe az országba, jelentős számú munkahelyet nyitva.

Nyitókép: Beta