2024. április 24., szerda

Lenyugodott a Lim és az Ibar

Dél-Szerbiában folyik a vasárnapi áradás okozta károk felmérése – A hegyvidéken lehullott az idei első hó

A hosszabb ideig tartott esőzések és a nagyobb mennyiségű csapadék miatt több helyen megáradtak a folyók Dél-Szerbiában. A Lim folyó három helyen is kiöntött, Raškában a Trnava pedig hidakat sodort el, több településen utakat és lakóházakat öntött el a víz. Novi Pazarban és Tutin területén több mint 50 háztartást érintett az áradás. A szakemberek azt állították hétfőn, hogy a folyók lenyugodtak, visszatértek a medrükbe, így ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. Goran Puzović, a Srbijavode vízgazdálkodási közvállalat igazgatója a médiának azt nyilatkozta, a Lim folyó továbbra is gondokat okoz a délnyugat-szerbiai Prijepoljén.

Hétfőn a károk elhárításán dolgoztak. A Belügyminisztérium rendkívüli helyzettel megbízott szektorának egységei, az önkormányzatok és a Srbijavode munkatársai a rendelkezésre álló gépeikkel azokat az udvarokat és pincéket tisztították, amelyeket érintettek az áradások.

– A védelmi vonal meghatározása folyik, zsákokkal és más felszereléssel készülünk az újabb áradások elleni védekezésre, minden veszélyeztetett területen – nyilatkozta Puzović a B92 hírportál összeállítása szerint. A közvállalat igazgatója kiemelte, arra számítanak, hogy az áradási hullám már lecsengőben van, még csak ma számolnak vele, így 24 órás ellenőrzés alá vették a veszélyeztetett területeket, hogy áradás esetén intézkedhessenek.

Puzović elmondása szerint az Adriai-tenger felől érkező ciklon az elmúlt napokban több mint 120 liter esővizet hozott, sőt volt, ahol 140 liter eső esett négyzetméterenként. Szavai szerint a csapadékmennyiségnek ellenálltak a védelmi létesítmények, vagyis nem volt túlfolyás és árvíz a szabályozott területeken, ott, ahol töltések vannak. Az áradás azokat a településeket érintette, amelyek nincsenek szabályozva, amelyek – mint fogalmazott – „úgy épültek, ahogy épültek”. Rámutatott, Novi Pazarban közvetlenül a folyó mellett található az a település, amelyet veszélyeztet a folyó. A házak többségét engedély nélkül építették fel. Hozzátette, az áradást ugyanakkor a folyóban található nagy mennyiségű szemét is elősegítette. Éppen ez a szemét veszélyezteti legnagyobb mértékben a nem szabályozott területeken található, polgárok által kiépített, rögtönzött hidakat is.

A vízgazdálkodási közvállalat rendkívüli árvízvédelmet hirdetett mindenekelőtt az Ibar és a Raška folyók mentén, az Ibar–Kraljevo, valamint a Novi Pazar szakaszon, de a Lim–Priljepolje, a Drina–Loznica, a Kolubara–Valjevo, a Lepenica–Kragujevac, a Nagy-Morava–Ćuprija, illetve Parać, a Nyugat-Morava–Kruševac és a Nyugat-Morava–Čačak szakaszon is.

A közvállalat közleménye szerint a folyók megnyugodtak, stabilizálódtak. Hasonló a helyzet Prijepoljén a Seljašnica és Mileševka folyókkal. Novi Pazarban és Tutinban, ahol rendkívüli árvízvédelmet rendeltek el, jelenleg a folyók nem veszélyeztetnek egy területet sem.

A helyi média is arról számolt be, hogy Tutinban a Vidrenjak folyó, Novi Pazarban pedig a Jošanice is visszatért a medrébe, ám a víz sodrása nagy károkat okozott mintegy 50 háztartásnak – közölte Salih Hot, Tutin község elnöke.

Tutinban rendkívüli helyzetet hirdettek ki vasárnap, Novi Pazarban viszont rendkívüli árvédelmi intézkedéseket rendeltek el. Tegnap az ivóvízellátás okozott gondot a dél-szerbiai városban, szünetelt az általános és a középiskolai oktatás is.

Mint arról a média beszámolt Kosovska Mitrovicán, Koszovó északi területeit is elöntötte az Ibar folyó vasárnap. Zvečan községben a Jošava folyó okozott áradást, volt, ahol a búvópatakok elvitték a bekészített tűzifát is. Ivan Todosijević, Zvečan lemondott polgármestere a médiának elmondta, hogy tegnap sikerült stabilizálni a helyzetet.

Koszovó készenléti rendelkezést vezetett be, az illetékesek fokozott figyelemmel figyelik a kiáradt, majd stabilizálódott folyók viselkedését.

Amíg a déli országrészre az időjárás nagy mennyiségű csapadékot hozott, Kopaonikon Zlatiboron és Sjenicán, megfehéredtek a hegycsúcsok, ugyanis 5-10 centiméteres hó hullott. A havazás folytatódik, és a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint újabb esőzések várhatók az ország többi részén is. Lehűl a levegő, hideg lesz, ugyanis megerősödik a szél, Dél-Bánátban akár orkánerejű is lehet, ezért vörös jelzést adtak ki erre a területre.

Nyitókép: A Novi Pazar-iak a Raška folyó kiömlésétől tartottak (Fotó: Beta)