2024. április 25., csütörtök

Jobb életminőségre számíthatnak szerbia polgárai a NATO-csatlakozástól

Vladan Živulović, a Szerbiai Atlanti Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy Szerbia NATO-ba lépése az állampolgárok életszínvonalának emelkedését és jobb gazdaságot eredményezne.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia katonai semlegessége nemzetközileg nincs elismerve és nem hivatalos, Szerbia esetében pedig csak egy üres frázis, ami segít a kelet és a nyugat közti ingázásban, de hamarosan dönteni kell.

Živulović a NATO-tagság gazdasági vonatkozásairól szólva elmondta, számos példa van arra, hogy egy adott országba a szövetségbe való belépést követően komolyabb beruházások kezdtek érkezni.

Kiemelte, hogy a szerb hadsereg 2004 óta a NATO-szabványokhoz igazodott, és a hadsereget úgy szervezték át, hogy egy olyan rendszer jött létre, amely hasonlít a NATO-tagállamok hadseregeihez.

Živulović a koszovói helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy meg van győződve arról, hogy a KFOR kész reagálni, és meg fogja akadályozni az észak-koszovói összetűzéseket, ha azok bekövetkeznének. Kijelentette, hogy többször járt Koszovóban, és meglátogatta a KFOR egységeit, és egyértelmű, hogy megvannak az eszközök az incidensek megelőzésére.

Ami az ukrajnai háborút illeti, Živulović arra számít, hogy a háború folytatódni fog, és úgy ítéli meg, hogy az orosz félnek problémái vannak a mozgósítással, és a háború befejezéséhez a nyugatnak nyomást kell gyakorolnia Ukrajnára, hogy olyan megállapodást kössön, ami mindkét fél számára megfelelő.