2024. április 25., csütörtök
XV. NŐI EB

Montenegró drámai harcban bronzérmes!

Bár már nem hazai pályán játszott az egyik társrendező Montenegró, ám ott érezhette magát, hiszen a ljubljanai Stožice Arena lelátóját jórészt az ő szurkolóik töltötték meg a bronzmérkőzésre, Jovanka Radičevićék pedig jóval motiváltabban is léptek pályára a franciák ellen, mint amikor egy héttel korábban a középdöntős csoportban még nyolcgólos vereséggel zártak. Ezúttal a meccs nagyobb részén a montenegróiaknál volt az előny, köszönhetően a sokáig 50 százalékos mutatóval védő Marta Batinovićnak, miközben támadásban gyengélkedtek a franciák. Montenegró tíz perccel a rendes játékidő vége előtt három góllal is vezetett, de az ellenfél visszazárkózott, az utolsó másodpercek pedig nézői rendbontással is fűszerezve drámai pillanatokat hoztak. Itana Grbić nem engedte elvégezni a franciák szabaddobását, ezért piros lapot kapott, Zaadi pedig bevágta az emiatt elrendelt büntetőt, jöhetett a hosszabbítás!

Az előzmények azonban nem rendítették meg a montenegróiak lelkesedését, akik 5:3-ra megnyerték a ráadást, amelyben Zaadi hajrában ezúttal elrontott büntetője volt a kulcspillanat. A délszláv csapat ezzel 2012-es győzelme után másodszor lett érmes a női Eb-n.

Pattanásig feszült idegek és mezek a bronzéremért (Fotó: MTI)

Pattanásig feszült idegek és mezek a bronzéremért (Fotó: MTI)

A pénteken rendezett elődöntők még nem hoztak különösebben szoros mérkőzéseket és végjátékot. Ott a montenegróiak egyszer ugyan még képesek voltak négygólos hátrányból egyenlíteni, másodszor viszont ez már nem sikerült. A másik ágon azonban jóval meglepőbb volt, hogy a norvégok és a franciák között nagyra nyílt az olló: az első félidőben még fej fej mellett haladt a két csapat, ám a folytatásban a norvég támadás magasabb szintre kapcsolt, így a címvédők nyolcgólos győzelmet aratva jutottak a döntőbe.

Eredmények, elődöntő: Dánia–Montenegró 27:23, Norvégia–Franciaország 28:20. Az 5. helyért: Svédország–Hollandia 37:32. Bronzmérkőzés: Montenegró–Franciaország 22:22, h. u.: 27:25.

Nyitókép: Pattanásig feszült idegek és mezek a bronzéremért (Fotó: MTI)