2024. április 19., péntek

A művészet önmagára reflektál

Sagmeister Laura és Siflis András Incognito című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Szabadkai Kortárs Galériában

Pénteken este Sagmeister Laura és Siflis András Incognito című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Szabadkai Kortárs Galériában. A művészek képanyagai a kiállítótérben találkoztak először, ahol a jelenlevők szemtanúi lehettek annak, amikor ,,két monológból kialakult egy párbeszéd”. A bemutató rendezvényen Sagmeister Laura lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt három év alkotásaiból válogatta össze az anyagot, ezt az anyagot hozta el a szabadkaiaknak.

– A közös kiállítás ötlete Siflis Andrástól származik. Számomra ez egy óriási megtiszteltetés, hiszen a művész úr munkásságát azóta követem, amióta én is a képzőművészettel foglalkozom. Sokat köszönhetek neki, ugyanis rengeteget segített nekem abban, hogy megtaláljam a saját utamat. A mostani találkozásunk nagy hatással volt rám, és még több inspirációt adott. Én egy intuitív festőnek tartom magam. Nagyon sokszor mélyről jövő szimbólumok, formák, vagy üzenetek jönnek elő bennem, amelyeket nem szoktam átengedni a tudatos gondolkodásomon, amíg megalkotom a képet. Később bizonyos szimbólumokat belehelyezek egy-egy kontextusba, melytől vonulati síkot kap, de főleg érzelmi megközelítés és belső impulzusok alapján készülnek az alkotásaim. Nálam felbukkannak témák, és ezekre építek. Ezekkel játszom, ezeket kombinálom, képzőművészeti nyelven is összerakom, majd szétszedem őket. A belső mondanivaló mindenféleképp fontos, hogy az egy tiszta, képzőművészeti nyelven jelenjen meg. Siflis Andrást és engem a művészeti alkotáshoz való hozzáállás köt össze. Emiatt hasonlítanak a képeink, ez miatt van dialógus a képeink között, nem pedig azért, mert tematikában vagy formában hasonlóak – fejtette ki Sagmeister Laura képzőművész.

Sagmeister Laura és Siflis András képzőművészek (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Sagmeister Laura és Siflis András képzőművészek (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Mint Siflis András mondta, a művészet önmagára reflektál, s nem szorul magyarázatra. Ez az ars poeticájának egy jelentős irányelve.

– A nagy művészet mindig megváltoztat valamit az emberben, és megtörténik a szemléletmódváltás. Ami művészet és önmagára reflektál, az beszél is ahhoz, aki nézi. A válogatásaim tulajdonképpen sorozatok fragmentumai. Janis Kounellis görög festő és szobrász munkássága óriási ihletet adott nekem. Volt szerencsém 2006-ban részt venni a hetvenedik születésnapján is. A kiállításra elhoztam azt az eredeti aláírásos festményt is, amit a művész nekem ajándékozott. A válogatásaimat olyan motívumok alapján válogattam ki, amiket ő is használt. Az ő motívumaira és a vele való találkozására emlékezve ezzel a kiállítással próbáltam visszaigazolni, hogy az ő művészeti jelenléte befolyásolta világomat – emelte ki Siflis András képzőművész.

Nyitókép: Sagmeister Laura és Siflis András képzőművészek (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)