2023. február 9., csütörtök

Kémia órai kísérletben sérültek meg diákok Sydney-ben

Legalább tizenegy általános iskolai diák megsérült Sydney-ben hétfőn, amikor a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet balul sült el az egyik osztályban – jelentette a BBC hírportálja hétfőn.

Helyi sajtójelentések szerint legalább két tanulót súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba, a többi kilencet könnyebb égési sérülésekkel ápolják.
A nátrium-hidrogén-karbonáttal, köznapi nevén szódabikarbónával és denaturált szesszel végzett kísérlet a beszámolók szerint egy heves szélroham miatt végződött szerencsétlenül.
A baleset helyszínén mentőhelikopter, egészségügyi ápolók és a tűzoltóság is megjelent.
Phil Templemen, Új-Dél-Wales tagállam mentőszolgálatának vezetője elmondta: a szél pont ott támadt fel, ahol a vegyszerek egy részével kísérleteztek.
A sajtójelentések szerint 10-11 éves gyerekek a testükön, az arcukon, a mellkasukon és az altestükön szenvedtek égési sérüléseket – írta a Sydney Morning Herald országos napilap. Egy tanárt is kisebb sérülések miatt kezeltek.
Ausztrál lapok szerint az iskolában a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet folyt, amelynek során a cukrot szódabikarbónával keverik, a keverékből kis mennyiséget denaturált szesszel meglocsolt homokra szórnak, majd meggyújtják, a lángok közül pedig lassan kiemelkedik egy kígyószerű képződmény.

Nyitókép: Youtube