2023. február 9., csütörtök
JÁVA SZIGETI FÖLDRENGÉS

Sekély fészek = nagy rombolás

Legkevesebb 56 életet és 700 sérültet követelt a Jáva szigetét tegnap megrázó, 5,6-os erejű földrengés. A veszteségmérleg bizonyára nőni fog. Epicentruma Jáva nyugati részén, Cianjur településen volt. A fővárosban, a 75 kilométerre északnyugatra fekvő Jakartában is pánikot okozott. A közepes erejű földmozgás romboló erejét fokozta, hogy fészke sekélynek számító 10 kilométeres mélységben volt, ami rendszerint komolyabb felszíni kilengéssel jár. (Tegnap egyébként Krétától 75 kilométerre északkeletre is jegyeztek egy 5,5-ös rengést. Fészke 80 kilométeres mélységben volt.)

A 270 milliós, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Csendes-óceán partszakaszán „végigfutó” Tűzgyűrűn fekszik, ahol sok az aktív és szunnyadó vulkán, és ahol gyakoriak a rengések. Legutóbb Nyugat-Szumátrát rázta meg egy 6,2-es erősségű földmozgás, amelyben 25 ember vesztette életét, és több mint 460 megsérült.

2004. december 26-án a szigetország északi térségét megrázó, 9,1-es rengést követő szökőár mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és további kilenc országban.

Nyitókép: A rengésben több mint 300 ház dőlt össze vagy rongálódott meg, köztük egy iskola, egy kórház és több más középület is (Fotó: AP via Beta)