2023. február 9., csütörtök

Letartóztattak két iráni színésznőt, mert levették a hidzsábot

Letartóztattak Iránban két ismert színésznőt, mert a tüntetések miatti szolidaritásukat kifejezve nyilvánosan levették a hidzsábjukat, jelenti a média. Hengameh Gazianit és Katajun Riahit őrizetbe vették „provokatív” közösségimédia-bejegyzéseik miatt – közölte az iráni állami IRNA hírügynökség.

Szombaton Gaziani közzétett egy videót az Instagramon, amelyben eltávolítja a hidzsábját. „Talán ez lesz az utolsó bejegyzésem – írta. – Ettől a pillanattól kezdve, bármi is történik velem, tudjátok, hogy, mint mindig, az utolsó leheletemig az iráni néppel vagyok.”

Múlt heti bejegyzésében pedig több mint ötven gyermek meggyilkolásával vádolta a „gyerekgyilkos” iráni kormányt. Az iráni állami média közölte, hogy Gazianit letartóztatták a „lázadások” támogatása, valamint az ellenzéki médiával való kommunikáció miatt. Riahit később ugyanezekért vették őrizetbe.

A számos elismert filmben szereplő, jótékonysági tevékenységéről is ismert színész szeptemberben hidzsáb viselése nélkül adott interjút a londoni székhelyű Iran International TV-nek, az iráni rezsim által megvetett csatornának. Szolidaritását fejezte ki az Iránon végigsöprő tüntetésekkel, valamint a kötelező hidzsáb elleni tiltakozással.

Mint ismeretes, Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. 

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint az állami fellépés következtében legalább 378 ember halt meg, köztük 47 gyerek. A hatóságok a tüntetések miatt hat embert ítéltek halálra, míg az Amnesty International szerint legalább 21 embert vádoltak meg olyan bűncselekményekkel, amelyek halálbüntetést vonhatnak maguk után.

Nyitókép: AFP