2024. április 23., kedd

Több mint 20 ezer szabálysértés

Az év eleje óta 485 személy vesztette életét közúti közlekedési balesetben

A Közlekedésrendészeti Igazgatóság fokozott közúti ellenőrzése során múlt héten 20 181 közlekedési szabálysértésre derült fény, ittas vezetés miatt 647 sofőrt zártak ki a forgalomból – erősítette meg a Vajdasági Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Zlatko Belencan, a Közlekedésrendészeti Igazgatóság parancsnokának segédje, és hozzátette, hogy az említett időszakban 50 sofőrnek a szervezetéből mutattak ki pszichoaktív szert. Belencan szerint nem a pravoszláv védőszentek ünnepei okán fokozott a közúti ellenőrzés, hanem azért, mert ez a rendőrség alapvető tevékenységeinek egyike.

– Az alkohol azon tényezők egyike, ami kedvezőtlenül befolyásolja a közlekedésbiztonságot. Az ember az egyik legjelentősebb rizikófaktor, és csak az embert követően említik az utat, a járművet és az egyéb tényezőket. Aki ittasan ül volán mögé, az szabálytalanul vesz részt a közlekedésben, magatartása pedig biztonsági kockázat – fejtette ki Belencan.

A Belügyminisztérium tisztségviselőjének szavai szerint az alacsony hőmérsékletek és a csapadékos időjárás miatt minden gépkocsin télire kellene lecserélni a nyári gumiabroncsot. Utóbbiak anyaga 7 Celsius-fok alatt megkeményedik, és ezáltal jelentősen veszít a tapadásából.

A közlekedési balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából két nappal korábban Belencan elmondta, hogy az év eleje óta 485 személy vesztette életét közúti közlekedési balesetben, 16 pedig könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedett.