2024. április 23., kedd

Vučić: Az albán fél nem akar megoldást, holnaptól nehéz periódus következik

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő sürgősséggel összehívott hármas találkozón vett részt hétfőn Brüsszelben. Ezt az EU szorgalmazta, hogy megoldást találjanak a Belgrád és Pristina között fennálló égető kérdésekre. A tárgyalások azonban nem hoztak előrelépést.

Vučić korábban beszámolt arról, hogy nem sikerült megállapodni a másik féllel. Hétfőn este pedig sajtótájékoztatót is tartott, ahol részletezte a a mögötte álló tárgyalásokat. Elmondta, büszke a szerb küldöttségre, mert azzal a szándékkal ment Brüsszelbe, hogy megőrizze a régió stabilitását. Ők készen álltak a kompromisszumra, de az albán félről ez nem mondható el.

Kiemelte, Szerbia a sokadszorra megváltoztatott szöveget is elfogadta, Brüsszel azon kérését is tiszteletben tartják, hogy nem adnak ki több KM feliratú rendszámtáblát, azonban ez sem volt elég. 

– Nehéz és feszültséggel teli időszak kezdődik holnaptól. Aggódnunk kell, de ne pánikoljunk – utalt az életbe lépő rendszámtábla-bírságra.

Végül arra kérte az EU-t, próbáljanak meg hatással lenni Kurtira annak érdekében, hogy megmaradjon a béke. Újságírói kérdésre válaszolva Vučić azt is elmondta, nem érzi győzelemnek a mögötte álló tárgyalásokat annak ellenére sem, hogy Brüsszel kivételesen nem Koszovónak, hanem Szerbiának adott igazat. Az igazi győzelem a kompromisszum lenne a köztársasági elnök szerint.