2024. április 25., csütörtök

A válság megtörését sürgetik

Josep Borrell az észak-koszovói helyzet fokozódásától tart

Kétoldalú találkozók, majd háromoldalú egyeztetés, végül újabb kétoldalú egyeztetés, ám mégis eredménytelenül fejeződött be Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő hétfői tárgyalása Brüsszelben. Az egyeztetések majdnem nyolc órán át tartottak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az egyeztetés házigazdája, sajtótájékoztatóján sajnálatának és aggodalmának adott hangot, attól tart, hogy mivel a felek nem jutottak közös nevezőre, Koszovó északi térségében fokozódhat a helyzet, főleg akkor, ha Pristina valóban nem áll el attól a szándékától, hogy a hatóságok keddtől 150 euróval büntetik azokat a polgárokat, akik a rendszámtábláikat nem cserélik le RKS jelzésűre. Mint kifejtette, válságkezelő tárgyalásra hívta a feleket, alig három hónappal az előző válságkezelő egyeztetés után, azzal, hogy a helyzet jelenleg sokkal súlyosabb, mint augusztusban volt.

Egyik válság és egyik határidő követi a másikat, mindkét féllel igyekezett megértetni, hogy ez nem folytatódhat így, a válság és a határidők spirálját egyszer meg kell törni – hangsúlyozta Borrell, és aláhúzta, Koszovó kitart amellett, hogy mától pénzbírsággal bünteti azokat, akik nem cserélik le RKS felségjelűre rendszámtáblájukat. A helyzetet bonyolítja, hogy Koszovó északi térségében a mintegy 600 szerb nemzetiségű rendőr kivonult az intézményrendszerből – emelte ki, mondván, hogy az említett térségben jelenleg kevesebb mint 50 koszovói albán nemzetiségű rendőr van jelen. Veszélyes biztonsági vákuumhelyzet alakult ki, úgy, hogy a stabilitás már eddig is törékeny volt – nyomatékosította Borrell.

Az EULEX és a KFOR alakulatai jelen vannak Észak-Koszovóban, de nem vehetik át a helyi rendőrség feladatait, erre sem kapacitásuk, sem felhatalmazásuk nincsen – mutatott rá brüsszeli sajtótájékoztatóján Josep Borrell. Mint kifejtette, akkor, amikor nem alkalmazzák a korábbi, kötelező érvényű megállapodásokat, a joguralom sem akadályozhatja meg a helyzet rosszabbodását. Borrell szavai szerint a problémák gyökerét abban kell keresni, hogy a feleknek továbbra sem sikerült átfogóan rendezni kapcsolatukat, hiszen ha ezt megtennék, akkor nem alakulhatnának ki a jelenlegihez és a korábbiakhoz hasonló válsághelyzetek.

Borrell elmondása szerint az esetleges erőszakos incidensek elkerülése érdekében konkrét javaslattal várták a feleket, „Vučić rábólintott erre, ám Kurti nem”. Arra kérte Koszovót, hogy függessze fel a rendszámtáblák cseréjével kapcsolatos, és fokozatosan bevezetendő szabályok alkalmazását, Szerbiát pedig arra, hogy mostantól ne adjon ki koszovói települések jelzésével, illetve KM felségjellel rendszámtáblákat – emelte ki Borrell. Hozzátette, hogy tájékoztatni fogja az EU tisztségviselőit és tagállamait a felek magatartásáról, valamint a nemzetközi vállalások iránti elkötelezettségük hiányáról – „utóbbi elsősorban Koszovóra vonatkozik”. Borrell ugyancsak aláhúzta azt is, hogy a párbeszéd továbbra is prioritás marad, és végül megjegyezte, hogy örömmel fogadták Franciaország és Németország segítségét a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok rendezése tekintetében, értékelése szerint ez valóban kiutat jelenthet a válságból.

ÁLMATLAN ÉJSZAKÁK KÖVETKEZNEK

Érthetetlen okok miatt nem sikerült megállapodásra jutni Pristina képviselőjével – jegyezte meg Brüsszelben Aleksandar Vučić. Rámutatott arra, hogy a szerb fél konstruktívan állt hozzá a párbeszédhez. Több mint tízszer módosított megállapodást is hajlandó lett volna elfogadni, ám az albán fél egyetlen kitételre sem óhajtott rábólintani, illetve újabbnál újabb feltételeket iktatott volna be a szövegbe, tudván, hogy ez lehetetlen – magyarázta Vučić, majd közölte, hogy a későbbiekben részletesebben tájékoztatja a közvéleményt a legfontosabb tudnivalókról.

Álmatlan éjszakák és nehéz napok következnek – emelte ki Vučić. Mint hozzátette, Szerbia Borrell javaslatával összhangban a továbbiakban nem állít ki KM jelzésű táblákat. Vučić szavai szerint kiderült, hogy kinek fontos a stabilitás, valamint a béke, és kinek nem. Azt ugyancsak egyértelműsítették, hogy Szerbia a jövőben is ragaszkodik a korábbi megállapodások betartatásához, illetve alkalmazásához – mondta a szerb köztársasági elnök, majd arról biztosította a koszovói szerbeket, hogy Belgrád továbbra is kiáll mellettük.

KURTI MIELŐBB RENDEZNÉ A KAPCSOLATOKAT

A koha.net koszovói albán hírportál összeállítása szerint sajtónyilatkozatában Albin Kurti bírálta az EU külpolitikai főképviselőjét, mert értékelése szerint utóbbi feladta a 2023 márciusi határidőt, mint a Koszovó és a Szerbia közötti kapcsolatok rendezésének a végső időpontját. Kurti ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy az EU azt javasolta, hogy Koszovó ne szabjon ki bírságot a rendszámtáblák miatt, Szerbia pedig ne adjon ki többé koszovói városok jelzéseit tartalmazó rendszámokat. Kurti indoklása szerint a javaslat azért nem elfogadható a pristinai fél számára, mert ehhez nem társul a kapcsolatok átfogó rendezésének a 2023. márciusi határideje, amit a koszovói kormányfő elmondása szerint korábban éppen az EU képviselői javasoltak. Mint hozzátette, bármikor kész Brüsszelbe utazni és tárgyalni, ám értékelése szerint a tárgyalásokon a kölcsönös elismerésre kell összpontosítani. Közölte: ha nem beszélnek a kapcsolatok átfogó rendezéséről, akkor nem hajlandó a rendszámtáblák kérdéséről tárgyalni. Kurti álláspontja szerint az éppen aktuális kérdésekről és a kapcsolatok átfogó rendezéséről egyformán fontos beszélni, egyik nem létezik a másik nélkül. Hozzátette, nem szeretne olyan vezető lenni, aki kizárólag a rendszámtáblákkal foglalkozik, a kapcsolatok rendezésének a kérdését viszont figyelmen kívül hagyja. Szavai szerint a jelenlegi helyzet éppen az ilyen vezetők miatt alakult ki.

Fokozzák a rendőrségi jelenlétet?

Nem sokkal a brüsszeli párbeszéd aktuális körének befejezése után a B92 hírportál, albániai sajtóhírekre hivatkozva, arról cikkezett, hogy Pristina az észak-koszovói községekben elrendelte a különleges rendőrségi alakulatok jelenlétének a fokozását. Ugyanezen albániai sajtóállítások szerint a szerbiai csendőrség alakulatai az eddigieknél jobban megközelítették a Szerbia és a Koszovó közötti adminisztratív vonalat.

Amint arról korábban hírt adtunk, Aleksandar Vučić és Albin Kurti sürgősséggel összehívott hármas találkozón vett részt hétfőn Brüsszelben, amit az EU szorgalmazott, hogy megoldást találjanak a Belgrád és Pristina között fennálló, égető kérdésekre.

Nyitókép: Aleksandar Vučić és Josep Borrell (Fotó: Beta)