2024. április 20., szombat

Nemi egyenjogúságot a társadalomban!

Tanácskozás a tudomány és a gazdaság kapcsolatáról a Vajdasági Gazdasági Kamarában

Újvidéken tegnap a Szerbiai Tudós Nők Egyesületének (SRNA) egyéves évfordulója alkalmából tanácskozást tartottak a Vajdasági Gazdasági Kamara dísztermében. A konferenciát a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság a Vajdasági Gazdasági Kamarával közösen szervezte meg. A SRNA elsősorban a női tudósokra helyezi a hangsúlyt, és az a célja, hogy láthatóvá tegye őket a társadalomban, valamint hogy kiegyenlítse a nemek arányát a tudományban.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, az egyesület sikeresen összekapcsolja a gazdaságot a tudománnyal és az akadémiai közösséggel, és azon munkálkodik, hogy javítson a nők helyzetén a társadalomban.

Sajtótájékoztató a konferencia előtt: balról dr. Sanja Podunavac-Kuzmanović és Nenad Ivanišević (Fotó: Dévid Csilla)

Sajtótájékoztató a konferencia előtt: balról dr. Sanja Podunavac-Kuzmanović és Nenad Ivanišević (Fotó: Dévid Csilla)

– Örömmel tölt el, hogy olyan személyekkel működhetünk együtt, akiknek céljaik vannak, hiszen csak így fejlődhetünk. Nélkülözhetetlen a tudományos eredményeket a gazdaságban is alkalmazni. Ha ugyanis a tudomány és a gazdaság külön utakon jár, akkor stagnálunk, nincs előrelépés. Szerbiában a gazdaság fejlődik, mivel figyelembe veszi a tudományt, és alkalmazza a legújabb eredményeket. Mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy a világ gyorsan változik, a digitalizáció korát éljük. A szerb gazdaságnak ezért alkalmazkodnia kell, hogy versenyképes maradjon. Nem szabad lemaradnunk a fejlett országoktól. Ezt pedig úgy érjük el, hogy ha egyre szorosabb kapcsolatot alakítunk ki a tudomány és a gazdaság között – fogalmazott Ivanišević.

Dr. Sanja Podunavac-Kuzmanović, a SRNA elnöke, valamint az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tanára elmondta, nagyon lényeges, hogy javítsunk a nők helyzetén a tudományban és az oktatásban.

A konferencia résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A konferencia résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

– Az egyesület jelenleg 99 tagot számlál. Az egyik kulcsfontosságú célunk a nemi egyenlőség megteremtése a társadalomban. A nőket arra szeretnénk ösztönözni, hogy foglalkozzanak tudománnyal, legyenek vállalkozók. Örömmel tölt el, hogy a nők egyre inkább úgy döntenek, hogy a tudományos pályát választják a karrierüknek, családi és minden más kötelezettségük mellett is. Ezáltal pedig hozzájárulnak a társadalom fejlődéséhez. Lényegesnek tartom, hogy összekapcsoljuk a tudományt a gazdasággal és az idegenforgalommal. Örülök annak is, hogy a tartományi titkárság felismerte a nemi egyenjogúság fontosságát, és támogatja a nőket, hiszen csakis közösen javíthatunk a hölgyek helyzetén a tudományban és a társadalomban – fejtette ki a SRNA elnöke, aki a tanácskozáson oklevelet nyújtott át Nenad Ivanišević tartományi titkárnak, megköszönve eddigi támogatását.