2024. április 25., csütörtök
B CSOPORT

A Háromoroszlán sok az egynek

Ahogyan a vasárnapi vb-nyitómeccs, úgy a torna második, Dohában rendezett, Anglia–Irán találkozója is érzelemdús percekkel kezdődött. Még fel sem vették igazán a csapatok a találkozó – angolok által diktált – ritmusát, amikor a szintén oroszlánoknak nevezett perzsák rutinos kapusa, Alireza Beiranvand saját védőjével, Madzsid Hosszeinivel ütközött olyan súlyosan, hogy arca komolyan megsérült, orra vére is eleredt, és csak hosszas ápolás után próbálhatta folytatni a találkozót – csak próbálhatta, hiszen végül annyira rosszul érezte magát, hogy Hosszein Hosszeininek kellett leváltania a portán, a krónikákba illő 14 perces (!) első félidei hosszabbítás javarészt ennek volt köszönhető.

A hosszas közjáték után folytatódott találkozón kevés kérdés maradt az erőviszonyokat illetően: Harry Maguire fejese még a felső lécen csattant, de a játékrész hajrájában Irán már nem tudta megakadályozni az angol szórást: a jeget a Luke Shaw beadására emelkedő Jude Bellingham okos fejese törte meg, nem sokkal később már Bukayo Saka lőtt a jobb felsőbe, amikor egy kavarodás után Maguire-től kapott labdát, az említett ráadás elején pedig a Harry Kane jobbról belőtt beadására érkező Raheem Sterling vágta a labdát a kapu jobb oldalába.

Hiába fordult Anglia kényelmes előnnyel a második félidőre, a Háromoroszlánosok hengere nem állt le, Saka a Sterlingtől kapott labdával szép tizenhatosbeli szlalomot vágott ki, majd a bal alsóba gurítva növelte a különbséget. Hogy azért a Perzsa Oroszlánoknak is legyen okuk az örömre, arról Mehdi Taremi gondoskodott, a Porto csatárának egyetlen pillanatra és kevés helyre volt csak szüksége, hogy Ali Golizadeh pontos passzát a felső lécről hálóba csapódó gólra váltsa. Az angolok ezt nem hagyták megválaszolatlanul: előbb az egy perccel korábban becserélt Marcus Rashford értékesítette Kane második asszisztját, majd az ugyancsak csere Jack Grealish is beköszönt szegény Hosszeininek Callum Wilson önzetlen passzából. A csattanó azért a becsülettel küzdő Iráné volt, Taremi a büntetőpontról duplázott, miután egy szögletnél John Stones rántotta le a mezénél fogva.

Sakáék nyolcgólos, 27 percnyi hosszabbítást hozó meccsen verték Iránt (Fotó: Beta/AP)

Sakáék nyolcgólos, 27 percnyi hosszabbítást hozó meccsen verték Iránt (Fotó: Beta/AP)

Doha: Anglia–Irán 6:2 (3:0)

Kalifa Stadion, 45 334 néző, vezette: Rafael Claus (brazil). Gólszerzők: Bellingham a 35., Saka a 43. és a 62., Sterling a 45+1., Rashford a 71., Grealish a 90., illetve Taremi a 65. és a 90+13. (11-esből) percben.

Anglia: Pickford, Shaw, Maguire (Dier, 70.), Stones, Trippier, Rice, Bellingham, Sterling (Grealish, 70.), Mount (Foden, 71.), Saka (Rashford, 70.), Kane (Wilson, 76.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Irán: Beiranvand (H. Hosszeini, 20.), Mohammadi (Torabi, 63.), M. Hosszeini, Csesmi (Kanaani, 46.), Moharrami, Karimi (Ezatolahi, 46.), Hajszafi, Nurollahi (Azmun, 77.), Puraligandzsi, Taremi, Jahanbahs (Golizadeh, 46.). Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz.

Nyitókép: Sakáék nyolcgólos, 27 percnyi hosszabbítást hozó meccsen verték Iránt (Fotó: Beta/AP)