2023. február 9., csütörtök

A zöldebb Zentáért

Erdősítés a város területén – 1200 fával gazdagodott Zenta

Zentán a hét folyamán 1200 nyárfát ültettek el az Elgas közvállalat mögötti mintegy két hektáros területen. A község sikeresen pályázott a minisztériumnál fásításra, a kivitelezést pedig a belgrádi Erdőgazdálkodási és Vadász Egyesület végezte el egy újszerű technológiával. A munkálatokat szombaton délelőtt megtekintette Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere, Homolya Ákos civil szervezetekkel megbízott tanácstag, valamint Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs.

Gergely Árpád

Czegledi Rudolf, Homolya Ákos és dr. Blagoje Pejić hagyományos módszerrel is ültettek néhány fát, hogy összehasonlítható legyen a hagyományos, illetve az új technológiával történő fásítás (Fotó: Gergely Árpád)

A munkát Dr. Blagoje Pejić, az egyesület elnöke vezette, aki elmondta hogy a területet egy speciális polietilén fóliával takarták le, amely lehetővé teszi a fásítást azokon a területeken is, amelyeken kevésbé jók az élőhelyi feltételek.
– Ez az innovatív technológia biztosítja a talaj nedvesség és ásványi anyag tartalékainak teljes kihasználását. Lehetővé teszi a növények további öntözés nélküli termesztését a meglehetősen rossz élőhelyi körülmények mellett, például azokon a helyeken, ahol nagyon magas a hőmérséklet. Az ilyen módszerrel nevelt fák növekedési ideje lerövidül, sokkal rövidebb idő alatt érik el a megfelelő méretet, mint a hagyományos erdősítésnél. Ellentétben a klasszikus erdőtelepítési módszerekkel, a fa elültetése és a fólia lerakása után nincs szükség mechanikus, illetve kézi talajművelésre, öntözésre és további munkaerőre – mondta az elnök.

Gergely Árpád

Az innovatív technológiának köszönhetően nem kell a fákat gondozni (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Blagoje Pejić hozzátette, hogy a fák 4–5 év alatt 5–6 méter magasra megnőnek és, hogy szemmel látható lesz a különbség a hagyományos erdősítéshez képest.
Czegledi Rudolf, felhívta a figyelmet arra, hogy Zentát is az elsivatagosodás veszélye fenyegeti, ezért fásítási akciókkal szeretnék ezt a folyamatot megfordítani.
– Fontos, hogy minél több zöld terület legyen a városban és a környékén, ezért minden évben ültetünk fákat – mondta a polgármester.
Lőrinc Király Lívia, elmondta, hogy azért választották ezt az eljárást, mert így nagyobb valószínűséggel megmaradnak az elültett fák.

Gergely Árpád

Két hektáros területen ültették el az 1200 nyárfát (Fotó: Gergely Árpád)


– A területet a fólia lehelyezése előtt lekaszálták, hogy semmi se sértse fel a fólia felületét. Olyan speciális tulajdonsággal rendelkezik ez az anyag, hogy a fák gyökérzetéhez vonza a vizet, megfelelő tápanyagellátást kap és ezáltal gyorsabban fejlődik a növény. Évről-évre szárazabbak a nyarak és abban az időszakban sokkal sérülékenyebbek a növények, ebből kifolyólag válaszottuk ezt az eljárást, mivel így várhatóan nagyobb lesz a megmaradási aránya a fáknak. Meg kell jegyezni, hogy a fólia tűzálló, valamint 5 év után felszedik majd újrahasznosítják. Az erődítés,nagyon fontos a község területén, hiszen a levegőszennyezést mérsékelni kell, ezért minél több fát szeretnénk ültetni és növelni a zöld felületek nagyságát. A pályázat keretösszege 2 millió 700 ezer dinár volt – mondta Lőrinc Király Lívia.

Nyitókép: Gergely Árpád