2024. április 25., csütörtök

Egy hangszer, amelyben megszólal az egész zenekar

Allaga Géza zenés emlékest Óbecsén

A cimbalom ezer arca címmel tartottak zenés emlékestet pénteken Allaga Géza tiszteletére az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző 1841. március 25-én született Óbecsén.
– Allaga Géza Óbecse szülötte, a magyar cimbalomoktatás atyja. Idén második alkalommal szerveztük meg ezt a koncertet, és reményeink szerint a jövőben is megrendezésre kerül majd. Rendezvényünk elsődleges célja magának a hangszernek, illetve a cimbalomjátéknak és oktatásnak a népszerűsítése. Neves cimbalmosokat tervezünk elhívni Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből, így bemutatva a hangszer sokszínűségét, az ezer arcát – mondta Cseszák Balázs, a rendezvény szervezője, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke, aki hozzátette, hogy szervezetükben jelenleg is foglalkoznak cimbalomoktatással.

Kancsár Izabella

Az emlékest fellépői: Balogh Kálmán és Farkas Rózsa (Fotó: Kancsár Izabella)

Kancsár Izabella

Az emlékest megálmodója Cseszák Zsombor Junior Príma-díjas zenész, zenetanár, aki jelenleg 6-7 gyermekkel ismerteti meg a cimbalomjáték szépségét.
– Öt évvel ezelőtt kezdtem el tanítani cimbalmozni az unokahúgomat, Tallós Kingát. Ő az első cimbalmos tanítványom, aki mái napig muzsikál. Főleg óbecsei gyerekek járnak hozzám, de van egy újvidéki tanítványom is. Nem titkolt célünk a cimbalomoktatás hagyományának a visszahozása. A cimbalom egy igazán nagy múltú és nagyon izgalmas hangszer, tulajdonképpen az egész zenekar megszólal benne – fogalmazott Cseszák Zsombor.
Az este folyamán fellépett Balogh Kálmán, Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas cimbalomművész és vendége, Farkas Rózsa cimbalomművész.
– Ez a duó elég régóta létezik, Rózsával mi évtizetek óta ismerjük egymást. Főleg a klasszikus zene az, ami minket összeköt, de némi népzenét is játszottunk már együtt, meg tanítottam is Rózsát, helyettesem is volt. A mai műsor többnyire népzenéken alapul, de egy-két nagyon szép klasszikus darabot is belecsempésztünk. A zene, a zenélés a léleknek egy olyan dimenziójárását jelenti, akár hallgatja, akár csinálja az ember, ami szerintem nagyon fontos minden ember életében, az emberekre általában nagyon erősen hat a zene – közölte Balogh Kálmán, aki többek között azt is elmondta, hogy a cimbalom egy nagyon érdekes és speciális zenei eszköz, mégsem olyan népszerű, mint a többi hangszer. Hozzátette, hogy nehéz rajta játszani magas szinten, nagyon sok gyakorlást igényel, ennek ellenére a cimbalom napjainkban fénykorát éli a népzenében.

Nyitókép: Kancsár Izabella