2024. március 28., csütörtök

Jubiláló középiskola és szakmunkásképzés Adán

Az adai Műszaki Iskola hatvanéves fennállását ünnepelték

Adán péntek este jubileumi műsorral ünnepelték meg az idén hatvanéves Műszaki Iskolát, amely megalapításától a színvonalas magyar és szerb nyelvű műszaki szakmunkásképzés központja vidékünkön. Az évfordulós ünnepségen a középiskola egykori és jelenlegi igazgatói, tanárai, diákja, valamint a helyi önkormányzat, a vállalatok és közintézmények képviselői vettek részt a színházteremben, ahol zenés-táncos műsorral léptek fel a Műszaki Iskola és a adai Bartók Béla Zeneiskola diákja kiegészülve az adai Aranykapu ME és Vadvirág Hagyományápoló Kör, illetve a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör néptáncosaival és zenészeivel.

Az évfordulós rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott még az intézmény két korábbi igazgatója, Baranyi Zsuzsanna és Miklós Nándor, akik a középiskola jelentőségét hangsúlyozták és visszaemlékeztek az elmúlt évtizedekre, munkásságukra. Majd az öregdiákok közül, Gordos Emil, Csuvik Viktor és Igor Mladenović szólt a vendégekhez és osztották meg középiskolás élményeiket, valamint beszámoltak a későbbi életútjukról. A diákparlament nevében Dukai Nikoletta elnök köszöntötte a hatvanéves intézményt, egykori és jelenlegi tanárait és tanulóit és elmondta, hogy mit jelent MSC-ös diáknak lenni. A rendezvény végén Gilice Hilda, a Műszaki Iskola jelenlegi igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy a középiskola Petar Drapšin Műszaki Iskolaközpont néven 1962 őszén kezdte meg munkáját jelenlegi helyén egy korszerű épületben, ahol tíz tanterem volt. A középiskola megalapításának ötlete a helyi vállalatoktól származott, a gyakorlati munka pedig a tanműhelyben valósult meg, amit az egykori Potisje Szerszámgépgyártól és Öntödétől kaptak.

A középiskola évfordulós műsora az adai színházteremben (Fotó: Csincsik Zsolt)

A középiskola évfordulós műsora az adai színházteremben (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Ma 2022 írunk. Az iskola épülete az évek alatt újabb egységekkel, tantermekkel és tanműhelyekkel bővült. Jelenleg a főépület jelentős felújítása történik meg, és az időközben felépült sportcsarnok teljes felújítása pedig lassan zárul. A fémmegmunkáló tanműhelyünk is új formát öltött korszerű CNC-gépekkel felszerelve, az elektrotechnikai tantermeink beléptek az IKT világába, és kollégáink a digitalizáció útvesztőjébe. Építészeink pedig segítenek építeni a jövőt, szem előtt tartva a 60 évvel ezelőtt kitűzött célokat is. Tanulóink szakmai kompetenciáit továbbra is tanműhelyeinkben, illetve a vállalatokkal karöltve közösen fejlesztjük olyan szakmai ismereteket átadva, amelyek a jövő társadalmában nélkülözhetetlenek. Az ifjúság szórakoztatása ma már a teadélutánokon túl a különböző szakkörök, belföldi és külföldi szakmai kirándulások, projektek megvalósításában teljesedik ki. Megvigyáztuk örökségünket, a fő irányvonalakat visszük tovább és ez mellett folyamatosan változunk, alkalmazkodunk a kihívásokhoz, új oktatási profilokat tervezünk, korszerű taneszközöket biztosítunk és így formáljuk közösen a jövő generációjának sorsát és annak boldogulását! – mondta Gilice Hilda.

Nyitókép: A középiskola évfordulós műsora az adai színházteremben (Fotó: Csincsik Zsolt)