2023. február 9., csütörtök

Đoković hatodik diadala

A 21-szeres Grand Slam-győztes Novak Đoković nyerte meg a férfi teniszezők szezonzáró ATP-világbajnokságát, mivel a vasárnapi fináléban magabiztosan verte a norvég Casper Ruudot.

A szerbek volt világelsője – akit ezúttal csak hetedikként rangsoroltak – a csoportmérkőzésein és az elődöntőben aratott négy sikere után annak a tudatában lépett pályára a torinói Pala Alpitourban, hogy végső diadala esetén veretlenül lesz világbajnok. Ez a trófea megszerzése mellett azt is jelentette, hogy veretlen győztesként 4,7 millió dollárt kasszírozott, s ez minden idők legnagyobb pénzdíja, amit játékos egyéniben kap tornagyőzelemért.

A 35 éves belgrádi klasszis formájáról sokat elárult, hogy a Roland Garros óta a hónap elején, a párizsi keménypályás fináléban kapott ki először ranglistapontot adó viadalon, és hogy még a tét nélküli, harmadik csoportmeccsén is több mint háromórás csatában gyűrte le Danyiil Medvegyevet. Mellette szólt az is vasárnap, hogy a korábbi három találkozójukon simán megverte Ruudöt.

A negyedik csata első szettjében csak az idén két GS-finálét elvesztő skandinávnak kellett bréklabdákat hárítania, a negyediknél viszont nem járt sikerrel, s mivel ez egyben játszmalabda volt, 53 perc elteltével szetthátrányba került. A szerb favorit adogatása a folytatásban is érinthetetlen volt, közben 2:1-nél ismét elvette a harmadik kiemelt Ruud szerváját, és innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 1 óra 32 percig tartott.

Đoković 2008, 2012, 2013, 2014 és 2015 után hatodszor lett világbajnok – ezzel beérte az eddigi csúcstartó Roger Federert –, és pályafutásának 91. serlege mellé 4,7 millió dolláros rekordpénzdíjat kapott. Egyben ő lett a tenisztörténelem legidősebb világbajnoka.

Nyitókép: Valerio Pennicino/Getty Images