2023. február 9., csütörtök

Elon Musk Twitter-szavazást indított Donald Trump fiókjának visszaállításáról

Szavazást indított a Twitter mikroblog felületén Donald Trump előző amerikai elnök fiókjának visszaállításáról Elon Musk, a platform új tulajdonosa.

A szavazás közép-európai idő szerint szombat hajnalban kezdődött, a felhasználók 24 órán keresztül adhatják le voksukat. Szombat délelőttig mintegy 8 millió szavazó 52 százaléka engedné vissza Trumpot a Twitterre.
A szavazás elindításával együtt Musk a Vox Populi, Vox Dei latin közmondást posztolta ki, mely annyit tesz: a nép szava Isten szava.
Donald Trump volt amerikai elnök felhasználói fiókját azután függesztették fel, hogy szélsőségesebb támogatói Joe Biden jelenlegi elnök beiktatása előtt, 2021. január 6-án megostromolták az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitoliumot Washingtonban, tiltakozva a választási eredmények vélt meghamisítása ellen.
Musk pénteken már több olyan felhasználói fiók újbóli működését jóváhagyta, amelyeket korábban véglegesen felfüggesztettek a Twitter szabályzatának megsértéséért. Ismét hozzáfér a Twitter-fiókjához Jordan Peterson író, Kathy Griffin humorista, ahogy a konzervatív szatíraoldal, a The Babylon Bee is.
A dél-afrikai származású amerikai üzletember pár napja ultimátumot adott a Twitter dolgozóinak, miszerint vagy elkötelezik magukat a "hosszú órákig tartó, magas intenzitású" munka mellett, vagy szedhetik a sátorfájukat. A döntésre csütörtökig kaptak határidőt. Dolgozók százai inkább a távozás mellett döntöttek.
A cég szofterfejlesztőinek pénteken kiküldött, a Reuters hírügynökség által szemlézett emailben Musk arra kérte a Twitter megmaradt munkatársait, hogy képernyőfelvételekkel kísérve írjanak jelentést a szoftverkódokról és azok sikereiről. Ezenkívül személyesen is jelentkezniük kell San Franciscó-i irodájában, hogy „rövid, szakmai interjúk" segítségével beavassák őt a Twitter technológiájának rejtelmeibe.
Musk csütörtökön közölte a cég alkalmazottaival, hogy a Twitter irodái hétfőig zárva tartanak, ezzel egy időben az alkalmazottak kártyás beléptetését is felfüggesztik.

Nyitókép: Elon Musk (Fotó: Vanity Fair)