2024. április 24., szerda

Hetven éve képeznek óvónőket Újvidéken

Az újvidéki Óvónőképző Szakfőiskolán pénteken ünnepelték az óvónőképzés 70. évfordulóját. A jeles évforduló alkalmából tartott ünnepségen dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár is részt vett.

Dr. Bojan Milošević: A leendő óvónőket sokrétű tudással kell felvértezni (Fotó: Kasza Jennifer)

Dr. Bojan Milošević: A leendő óvónőket sokrétű tudással kell felvértezni (Fotó: Kasza Jennifer)

– Újvidék azok a városok közé tartozik, ahol elsőként nyíltak meg az iskoláskor előtti intézmények. A gyerekek száma gyorsan elkezdett növekedni, ezért egyre nagyobb szükség mutatkozott az ilyenfajta intézmények iránt. Mára sok jó óvodával dicsekedhet a székváros. Az újvidéki Óvónőképző Szakfőiskola számos kiváló pedagógust nevelt az elmúlt hét évtizedben. Évről évre remek szakemberek kerülnek ki az intézményből. A mi feladtunk pedig, hogy munkát biztosítsunk mindenkinek, aki itthon szeretne maradni és dolgozni. Meggyőződésem, hogy óvónőkre mindig szükség lesz, hiszen egy olyan világban élünk, amelyben a szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak a gyerekeikkel. Ezért is fontos nemcsak az óvónők, hanem minden pedagógus munkája, hiszen ők készítik fel gyerekeinket az életre – emelte ki az ünnepségen Milošević.

Dr. Bojan Milošević, a főiskola igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket.

Kasza Jennifer

Dr. Zoran Milošević: Óvónőkre mindig szükség lesz (Fotó: Kasza Jennifer)

– Véleményem szerint hallgatóink az egyik legnemesebb szakmát választották. Egyetlen szakmának sincs akkora szüksége az interdiszciplináris fellépésre, mint ennek a szakmának. Egy leendő pedagógus nagyon sok különböző tantárgyat hallgat, mivel sokféle készséget kell elsajátítania, de végül mindezt egyetlen cél érdekében kell alkalmaznia, mégpedig a gyerekek jólétéért. Pontosan ez mutatja a tanári szakma összetettségét. Mindenről tudnia kell egy keveset, ezen kívül pedig rendelkeznie kell olyan személyes tulajdonságokkal is, mint a szelídség, a gyengédség, a figyelmesség, ugyanakkor kellő határozottsága kell, hogy legyen. A modern technológiák korában, a gyorsaságra törekvő korban, az anyagi értékek korában a pedagógusi hivatás nehéz hivatás, ugyanakkor a gyerekek szeretete kárpótol mindenért – mondta az igazgató, aki kiemelte, hogy a főiskolát az oktatás magas színvonala jellemzi, hiszen az intézmény diplomáját világszerte elismerik.

Az ünnepséget a helyi Radosno detinjstvo óvodásainak közös éneklése zárta.

Nyitókép: Kasza Jennifer