2024. március 28., csütörtök

Embercsempész akart belépni a határvadászokhoz

Nemcsak az alkalmassági vizsgákon esnek ki sokan a határvadásznak jelentkezők közül Magyarországon, van, akit a bűnmegelőzési célú átvilágítást végző szolgálat szűr ki. Így bukott le egy, a határvadászok közé beépülni próbáló embercsempész is – árulta el Rétvári Bence miniszterhelyettes a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén.

A déli határon folyamatosan szolgálatba álló határvadászoknak nemcsak a magyar-szerb határ túloldalán „dolgozó" embercsempészekkel kell – olykor szó szerint is – felvenniük a harcot, hanem már országhatáron belül is, ahová ezek a bűnözők meglepően kreatív módszerrel próbálnak beférkőzni: felvételre jelentkeznek a határvadász századokba.

Az ilyen beépülési szándékról Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén nemrég, megjegyezve, hogy több alkalommal lelepleztek már ilyen szándékot. Rétvári elárulta: volt, hogy maguk az embercsempészek akartak beépülni a határvadászok közé. Rétvári a jegyzőkönyv szerint azt mondta: „A bűnszervezet egyik tagja jelentkezett képzésre, de nem tudta megkezdeni, mert kiderült, hogy ő igazából embercsempész, és nem azért jött, hogy megvédje a határt, hanem, hogy majd az embercsempész bűntársainak szóljon, hol van szolgálatban, és ott át tudjanak jönni az embercsempészek az illegális migránsokkal." Rétvári ott említette ezt, amikor arról beszélt, hogy a jelentkezők „előszűrésének része egy fizikai, pszichikai felmérés, de a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálata is (...) többszörösen bebizonyosodott, hogy ez szükséges is volt". Megjegyezte: „hála istennek Magyarországnak van egy olyan védelmi képessége, hogy ezeket a beépülési kísérleteket is ki tudtuk szűrni".