2024. március 29., péntek

Ukrán rakétatámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Kétszer is tűz alá vették az ukrán fegyveres erők vasárnap délelőtt folyamán a  zaporizzsjai atomerőművet, összesen 14 lövedéket kilőve a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A háttérsugárzási  szintje a tábornok szerint normális, a keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel. Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Dnyipropetrovszk megyei Marhanec községből érkezett támadást az orosz tüzérség elfojtotta.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 12 rakétát lőtt ki a zaporizzsjai atomerőműre, amelyek közül hat a reaktor hűtőmedencéjébe csapódott be, kettő pedig a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolójába. A háttérsugárzás szintje Karcsaa szerint normális maradt. Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót tett közzé a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb támadásról, amelyet a felvett hang alapján csecsen harcosok készítettek az egyik épület emeleti ablakából.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek vasárnap ukrán nehéztüzérségi támadást a helyi hatóságok.
Konasenkov a napi hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz erők a Harkiv megyei Volcsanszk és Hatiscse közelében megsemmisítették az ukrán 40. tüzérdandár egyik alegységét, amely az oroszországi Belgorod megye lakott területeit lőtte.

A lövegelhárító műveletben négy amerikai gyártmányú M777-es tarack üzemképtelenné vált és tíz ukrán katona életét vesztette. Ezen kívül mintegy száz ukrán katona és külföldi „zsoldos" elestéről számolt be különböző frontszakaszokról a szóvivő.

Az orosz légierő nagypontosságú csapása a tábornok szerint „Donyecki Népköztársaságban" lévő Kramatorszk térségében megsemmisített két HIMARS sorozatvetőt,  Zaporizzsja városban pedig a Motor Szics üzem egyik műhelyét, amelyben az ukrán légierő gépeinek hajtómotorjait szerelték össze. Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal Mozgalom elnöke azt mondta, hogy a gyáregységben AI-450-es repülőgépmotorokat gyártottak, valamint alkatrészeket a török Bayraktar és Akinci drónokhoz.  Az orosz légerő az elmúlt nap folyamán hat ukrán drónt és két Vilha-rakétát lőtt le.