2024. március 28., csütörtök

Bulgáriában őrizetbe vettek öt embert az isztambuli merénylettel összefüggésben

A bolgár rendőrség őrizetbe vett öt embert, akiket azzal gyanúsít, hogy közük volt a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő november 13-i isztambuli robbantáshoz – jelentette szombaton a bolgár állami televízió biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az őrizetbe vettek között a jelentés szerint moldovai állampolgárok és arab származású személyek vannak.

A moldovai külügy- és európai integrációs minisztérium sajtóosztálya később megerősítette a bolgár értesülést, pontosítva azzal, hogy az őrizetbe vettek közül hárman moldovai állampolgárok. A chisinaui külügy közleményében elítélte az isztambuli terrorcselekményt, és közölte, hogy a moldovai hatóságok készek közreműködni a vizsgálatban.

Szijka Mileva, a bolgár államügyészség szóvivője megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy az öt ember közül négyet 72 órára vettek őrizetbe, és az ügyészség kérte állandó letartóztatásukat.

Az eddigi ismeretek szerint az érintettek logisztikai és kommunikációs támogatást nyújtottak a terrorcselekmény szervezőinek.

A merénylet másnapján beismerő vallomást tett az a szíriai állampolgárságú nő, Ahlám Albasír, akit a robbantás elkövetésével gyanúsítanak. Elmondta, hogy ő helyezte el a pokolgépet Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon.

Azt is elismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.