2024. április 25., csütörtök

A rühösség még mindig nem a múlté

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy a rühösség az elmúlt idők betegsége. Ez a fertőzés fel-felbukkan a XXI. században is. Ugyancsak tévedés abban a hitben élni, hogy csak azok kaphatják meg, akik nem törődnek, vagy olyan körülmények között élnek, hogy nem viselhetnek megfelelően gondot a személyi higiéniájukról.

A rüh témája annak kapcsán merült fel ismét a szerbiai egészségügyben, hogy nemrég a Kragujevaci Klinikai Központban felütötte a fejét. A Közegészségügyi Intézet adatai szerint járványról mégsem beszélhetünk, most sem, meg az elmúlt években sem. Augusztusban 46 egyedi esetet jegyeztek fel, írja az euronews.rs.

– Ez egy olyan alattomos fertőző betegség, amit akár kölcsönvett ruhával el lehet kapni – magyarázta dr. Biljana Begović, a belgrádi Közegészségügyi Intézet járványszakorvosa. A rüh könnyen terjed a szexuálisan aktív népesség körében, de azok között is, akik sokszor váltanak alvóhelyet. Viszont kedvező hír, hogy hosszabb ideje nem jegyeztek fel járványméretű rühösséget az iskolákban és az óvodákban.