2024. április 23., kedd

A múlt és a jelen katari ötvözete

A Dohától mintegy 40 kilométerre fekvő al-Bajt stadionban rendezett nyitóünnepséggel kezdődött el hivatalosan is a vegyes érzelmekkel várt katari világbajnokság, amely azt az örömöt mindenképp kiváltotta, hogy a Covid után végre nagyszabású világsporteseményt láthatunk annak tervezett idejében és helyszínén.

A ceremónia kezdetén az elmúlt évtizedek „nagy narrátora”, az immár 85 éves Morgan Freeman beszélt a tiszteletről, amelyet nyelvi és egyéb különbségeink ellenére egymás iránt érezhetünk. Freeman színpadi partnere a katari királyi család színe előtt az első percekben Ganim al-Muftah csípőből amputált influenszer volt, akivel a színész kedélyesen elbeszélgetett.

Ezután kardozást imitáló, fejfedős, tradicionális öltözetben bemasírozó arabok révén kaptunk ízelítőt a házigazda ország viseletéből és kultúrájából, de a történelem és a hagyomány után már a modern technikával ötvözött parádé került színpadra a világító, leginkább fénykardra hasonlító eszközökkel felszerelt statiszták révén. Hamarosan aztán elkezdődött a részt vevő országok köszöntése, miután egyszerre bevonultak a zászlók, a háttérzenében pedig sorra említették a nemzeteket. A produkció a korábbi világbajnokságok ötvözésével folytatódott, hiszen az azok dalaiból összegyúrt egyveleg csendült fel – Ricky Martin 1998-as franciaországi és Shakira 2010-es dél-afrikai vb-dala is elhangzott többek között –, ami alatt az elmúlt vébék kabalafigurái is felbukkantak a porondon, hangsúlyozva: a katari mundiál ebbe a sorrendbe illeszkedik bele. A táncosok eközben valódi futurisztikus hangulatot adtak az eseményeknek, hiszen fénylő pirosba öltözve járták a koreográfiát, míg egyszerre a katari kabalafigura is felbukkant – nem is kis méretben: La’eeb turbános arab focistára, de egy kicsit egy szellemre is hasonlított.

Keleti egzotikum az al-Bajt stadionban megtartott megnyitón (Fotó: Beta/AP)

Keleti egzotikum az al-Bajt stadionban megtartott megnyitón (Fotó: Beta/AP)

A sztárvendégek terén nyugati szemmel lehetett egy kis csalódásérzetünk, mert végül sem a belengetett Black Eyed Peas, sem Robbie Williams nem bukkant fel, ellenben ott volt a koreai popsztár Jungkook és a helyi sztár Fahad al-Kubaisi, akik a Dreamers (Álmodók) című, Look who we are refrénű vb-himnuszt adták elő. Ezt követően Morgan Freeman ragadta magához a szót, és míg arról beszélt, hogy a labdarúgás a teljes világot behálózza, és egyesíti a nemzeteket, a közösségeket, egy kis videós összeállítást mutattak be a helyi foci kezdeteiről, sivatagban focizó arab gyerekekről…

A torna trófeáját az 1998-ban Franciaországgal világbajnok Marcel Desailly hozta a stadionban, ami után Katar emírje, Tamim bin Hamad al-Thani állt fel köszöntőbeszédéhez. Az emír hangsúlyozta, rengeteg emberrel rengeteget dolgoztak azért, hogy a torna lehetővé váljon, és minden erőt bevetettek a megszervezés sikeréért. Türelmetlenül várták a nyitónapot, az előttünk álló szűk egy hónap alatt pedig isten segítségében bíznak, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. „Különböző civilizációk és népek találkoznak a világbajnokságon, minden kontinenst összeköt ez a torna, ami tökéletes alkalom arra, hogy együtt ünnepelhessük meg a különbözőségeinket” – mondta többek között Tamim bin Hamad al-Thani, aki a jelen lévő csapatoknak jó játékot és kimagasló eredményeket kívánt, majd a záró tűzijáték után az ünnepség szereplői és a repkedő kabalafigura is eltűnt a színről.