2024. március 29., péntek

Minden készen áll a foci-vb kezdetére!

Sok szempontból rendhagyó labdarúgó-világbajnokság kezdődik vasárnap a katari al-Horban a házigazda és Ecuador meccsével. A 60 ezres befogadóképességű al-Bajt Stadionban közép-európai idő szerint 16 órakor veszi kezdetét a látványosnak ígérkező megnyitóünnepség, az előzetes jelentések szerint rengeteg zenével és statisztaként fizetett „szurkolók" részvételével, majd egy órával később az első mérkőzés, amit a Szerbiai RTV (15.40-től) és az M4 közvetít.

A sztárfellépőnek szánt Dua Lipa és Rod Stewart is visszautasította a szervezők felkérését, a 2010-es világbajnokság ikonikus, Waka Waka című dalát éneklő kolumbiai előadó, Shakira viszont az utolsó pillanatban mondta le részvételét a parádén, magánéleti okokra hivatkozva – írja a Danas. A sajtó napok, hetek óta emlékeztet, hogy Katarban a vb-döntő helyszínén zajló hatalmas építkezéseken dolgozó észak-koreai munkások szinte fizetés nélkül gürcölnek, a munkások a bérüknek csak a tíz százalékát tehetik zsebre, arról nem szólva, hogy az embertelen körülmények között rengetegen az építkezőhelyen vesztették életüket.

A nagy sztárok helyett többek között a BTS dél-koreai fiúegyüttes egyik tagja, Dzsongguk, valamint Lil Baby amerikai rapper emeli majd az ünnepség fényét. A vb hivatalos dalát (Hayya Hayya - azaz: Együtt jobb) az amerikai Trinidad Cardona, a nigériai Davido és a katari Aisha adja elő.