2024. március 29., péntek

Félnek a migránsoktól

Polgári kezdeményezésű lakossági fórumot tartottak Horgoson

A polgárok javaslatára csütörtök estére lakossági fórumot hívtak össze Horgoson. Az érdeklődés és a lakosok bosszankodása már abból is mérhető volt, hogy a művelődési otthon előtt tömegben álltak. Hosszú sorok kígyóztak a bejutás érdekében válaszokat várva kérdéseikre és felvetéseikre. Ez a ma már mindössze alig több mint négyezer lélekszámot számláló település egy tömegként fogott össze az évek óta tartó migránsáradat okozta állapotok kapcsán. A teremben egy szabad ülőhely sem maradt és állva is már alig fértek be az emberek, közel háromszáz idős és fiatal jött el a több éven át kihagyott lakossági fórumra.

Gergely Árpád felvétele

A fórumot Tóth Zoltán, a horgosi helyi közösség elnöke nyitotta meg, melyre a politikumból a következő résztvevők érkeztek: Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke, Nebojša Rakić, Magyarkanizsa alpolgármestere, Vass Zoltán és Fadil Puljaji a helyi közösség közbiztonsági munkatestületének tagjai.

Gergely Árpád felvétele

Mintegy 2500 migráns tartózkodik állandó jelleggel a faluban és annak határában. A jelenlévők a megromlott közbiztonság miatt emelték fel hangjukat. Mindannyian féltik a gyermekeiket, az egészségüket, a megélhetésüket, hiszen már nem néhány kiló gyümölcs és konyhakerti termény tűnt el, hanem több tonnányi és féltik az életüket is, hiszen a migránsválság testet öltött a határ menti településen. A vezetőségtől azt kérték, álljanak ki a megfelelő szervek és emberek elé, hogy Horgos újra egy élhető településsé válhasson. Stojanović Olga a polgári petíció kezdeményezője felolvasta a pontokba foglalt kéréseiket, melyet négyszáz horgosi lakos írt alá. Aktív rendőri jelenlétet kérnek Horgoson, hiszen a több mint négyezer lelket számláló településen nincs rendőrség; a zöldhatáron lévő kapu ellenőrzését és védését kérik, ugyanis köztudott, hogy ott toloncolják vissza az éjszaka közepén a migránsokat a határ túloldaláról; a magyarkanizsai befogadóközpont aktiválását; a diákok utaztatásának megoldását kérik, mert a Szabadkára utazó diákok, migránsokkal teli buszokon ülnek naponta. Kérik továbbá a taxisok ellenőrzését, mivel az autópályán lévő benzinkúton illegális taxiállomás működik. A petícióba foglalták még a helyi lakosság biztonságának szavatolását, az egészségügyi kockázat csökkentését és a migránsok egészségi állapotának folyamatos ellenőrzését, valamint a drogkereskedelem és prostitúció visszaszorítását, mely elsősorban a helyi roma lakosságra vonatkozik.

Gergely Árpád felvétele

Vass Zoltán igyekezett valamelyest megnyugtatni a felbőszült tömeget és arról beszélt, milyen lépéseket próbált tenni a közbiztonsági testület. A Menekültügyi Főbiztosságtól ők is azt a választ kapták, hogy nem az ő hatáskörük a probléma megoldása. Hangsúlyozta, hogy ő is ebben a faluban él így ugyan az a cipő szorít mindenkit és kivétel nélkül minden jelenlévőnek az a célja, hogy a problémák megoldódjanak, de meg kell érteniük a lakosoknak is, hogy a helyzet roppant összetett.

Nebojša Rakić, Magyarkanizsa alpolgármestere arra kérte a horgosiakat, hogy tartsanak még ki egy kicsit, hiszen a helyzet és a probléma meg fog oldódni. Aleksandar Vučić azon kijelentésére hivatkozott, mely szerint Szerbia nem lesz a migránsok parkolóhelye. Az alpolgármester abban bízik, hogy a szerb elnöknek a magyar miniszterelnökkel és az osztrák kancellárral való megállapodását követően a gyakorlatban is más ütemet vesz majd a rendrakás.

A lakosok nem kaptak kielégítő válaszokat kérdéseikre, így azt mondták, ha kell mindaddig újra és újra összehívják a lakossági fórumot, amíg valaki nem kezd el komolyan figyelni rájuk. A problémák égetőek és mielőbb megoldásokat és gyakorlati lépéseket követelnek. A horgosiak csalódottsága nem enyhült.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele