2024. március 29., péntek

Ricsajozás a hétvégén

19. RICSAJ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ ÓBECSÉN

Ma és holnap tizenkilencedik alkalommal tartják meg a Ricsaj Népművészeti Találkozót Óbecsén, amelynek ezúttal is a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ad otthont.

– A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyermek és ifjúsági együtteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak a fellépésre, ismerkedésre, szórakozásra. A fesztivál nem versenyjellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc- és népzenei tudásukat társaiknak, közönségüknek – mondta Cseszák Balázs, a Ricsaj Népművészeti Találkozó megálmodója és szervezője, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke.

Ma 19 órai kezdettel A cimbalom ezer arca címmel Allaga Géza-emlékestet tartanak, amelyen az est kiemelt fellépője Balogh Kálmán, Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas cimbalomművész és vendége lesznek. Pénteken 20 óra után gyermek és ifjúsági táncház veszi kezdetét.

– Szombaton, a rendezvény második napján 14 és 18 óra között kirakodóvásár várja a kultúrkörbe látogatókat, míg 15 órakor az ötéves Csermely zenekar ad koncertet a nagyteremben. 15:45-kor kezdődik a Ricsaj –Találkozás a népművészettel című műsorrész, amelyben kézműves foglalkozások, játszóház, néptáncoktatás, népdaloktatás, hangszerbemutató és népmese várja az érdeklődőket. 18 órakor veszi kezdetét a gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek gálaműsora – tette hozzá Cseszák Balázs.

Az idei esemény támogatója a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Csoóri Sándor Alap és az óbecsei Lux nyomda, míg a szakmai társszervező a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság.