2024. március 29., péntek

Hatvanéves a József Attila Könyvtár

Jubileumi ünnepség Magyarkanizsán

Visszaemlékezéssel, ünnepi köszöntővel kezdődött a magyarkanizsai József Attila Könyvtár jubileumi ünnepsége csütörtökön délután. Az emeleti Koncz István teremben gyűltek össze a vendégek, ahol egyébként is a könyvbemutatókat szokták tartani, de ilyen szép számú közönségre már régen volt példa.

Az intézmény igazgatója, Bús Csaba tekintett vissza a múltra, a könyvtár történetére, de beszélt a jelenről is, illetve előrevetítette a jövőt, és hangsúlyozta, hogy a magyarkanizsai József Attila Könyvtár ajtaja mindig nyitva áll az olvasók előtt, hiszen eddig is, és ezután is az olvasókért dolgoznak.

– A haza legjobb meghatározása: a könyvtár. Esterházy Péter gondolatát folytatva köszöntöm mindannyiukat itthon! A 60 éves József Attila Könyvtárban, mely intézmény megalakulása óta igyekszik mindenki otthona lenni. Nemcsak élettelen gyűjtemény, az információk, a tudás, a szép szó, a művészetek múzeuma, hanem élettel teli, újra és újra megújulni tudó, az igényeket, érdeklődőket mindig készségesen kiszolgáló könyvtár, melynek falai közt jól érzi magát az ember – kezdte ünnepi beszédét az igazgató, majd elmondta, hogy a magyarkanizsai József Attila Könyvtár fennállásának 60. évében a korszerű nemzetközi szabványok szerint működő intézmény.

– Közkönyvtár, melynek alapvető feladata az ismeretek, a tudás, a műveltség terjesztése a lehető legszélesebb körben. Emellett kiemelt figyelmet szentel az olvasóvá nevelés programjának, és minőségi gyermekfoglalkozások szervezője. Könyvtári tevékenységünk a felnőtt- és a gyermekosztályon, illetve a horgosi fiókkönyvtárunkban valósul meg. Jelenlegi állományunk összesen 72 ezer könyvből áll.

Lapozzunk címmel irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdettek már korábban, melynek díjkiosztóját is megtartották. Iskolások és felnőttek is részt vettek a pályázaton, és a legsikeresebbeket ajándékutalvánnyal jutalmazták.

Az ünnep fényét emelte a Mécsvirág együttes verses-zenés összeállítása, melyet természetesen az irodalom köré fűztek.

A legmeghatóbb pillanatokban pedig a könyvtár egykori dolgozóit is megjutalmazták, megköszönve utólag is az úttörő munkáját Virág Ibolyának, Vajda Margitnak és Sárkány Ferencnek.

Nyitókép: Fontos feladata a könyvtárnak az olvasóvá nevelés (Fotó: Puskás Károly)