2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

Munkálatok a községházán

Folynak az előkészületek a szenttamási községháza homlokzatának felújítására

A Tartományi Műemlékvédő Intézet a munkálatok elvégzésére pályázatot írt ki, ezt követően kiválasztották a legmegfelelőbb ajánlatot felkínáló kivitelezőket. A szerződés értelmében, amelyet a mitrovicai Granit-Lijšće és a zombori Somborelektro cégek képviselőivel írtak alá, a konzerváló-restaurálási és építkezési munkálatok összértéke 38,4 millió dinár, a kivitelezési idő öt hónap (azaz 150 nap).

A szenttamási községháza a 19. század nyolcvanas éveiben épült, az épület 2001 óta kulturális műemlékként állami védelem alatt áll. Négyszárnyú saroképületről van szó, amelyek a belső udvarral együtt négyzet alakú alapot alkotnak.

Az épület Szent Száva és Szabadság tér felőli részén feltűnőek a szögletes rizalitok, azaz a fal síkjából kiemelkedő, tagolt, általában gazdagon díszített homlokzatrészek. A Szabadság tér felőli bejárati rész (főkapu) homlokzata ugyancsak gazdagon díszített, míg az épület főutca felőli homlokzata valamivel egyszerűbb kivitelezésben készült. Az egész épület téglából épült, a homlokzaton a reneszánsz barokk formák és gazdag díszítések vakolatba vésve készültek. A tető utca és részben az udvar felőli részét rövid idő alatt kétszer is javították a szakszerűtlenül elvégzett felújítás miatt, a kiscserepeket pedig piros cserépre cserélték. Az udvari részt is teljesen rekonstruálták, a falakat szigetelték és ide is új (ún. egyvizes) tető került. Ezenkívül felújították a bejáratokat, a falakat mindenütt átvágták és szigetelték, majd belülről újravakolták és festették.

A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet szerint a községháza építészeti szempontból az egyik legszebb önkormányzati székház Vajdaságban.

Nyitókép: Szerelik a csőállványokat a szenttamási községháza főutca felőli részén (Paraczky László)