2024. április 25., csütörtök
XV. NŐI EB

Búcsú győzelemmel

A középdöntő utolsó napjára már nem sok kérdés maradt nyitva a női kézilabda-Eb-n, és bár az egyetlen szabad elődöntős pozícióért az I. csoportban még hárman is csatáztak, a bonyolult matekot a nap első meccsén a már tét nélkül játszó magyar válogatott fel is oldotta, amely legyőzte a szlovénokat, ami a házigazdák mellett a svédektől is elvette az éremesélyt. Később Dánia nagy csatában nyert az addig veretlen norvégokkal szemben, az egymás elleni eredmény révén pedig ezzel a csoportelsőséget is megszerezte, ami azért volt fontos, mert így a franciák helyett a montenegróiakkal kell játszaniuk az elődöntőben, míg a másik ágon a két legnagyobb favoritnak tartott norvégok és franciák csapnak össze. A skandináv rangadó amiatt is mérföldkövet jelentett a dánoknak, mert sorozatban 17 vereség után tudták végre legyőzni a nagy riválist. A norvégoknál még egy nagy menetelés megszakadt a meccsen: a büntetőket eddig a tornán hibátlanul dobó Nora Mørk a 21. kísérleténél rontott, kivédte azt Sandra Toft.

Bár sorsukon már nem változtatott, Magyarország számára fontos volt, hogy 29:25-re felül tudták múlni a hazai közönség támogatásával mindenképpen a győzelemért hajtó szlovénokat, így kellemes érzésekkel zárhatták az összességében sikertelen tornát. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is rámutatott a folyamatosan javuló teljesítményre, szerinte csak a svájciak és a horvátok elleni első két meccsen mutatott forma volt az elvárások alatti.

Vámos Petrát választották a meccs legjobbjának (Fotó: MTI)

Vámos Petrát választották a meccs legjobbjának (Fotó: MTI)

A magyar válogatott a 11. helyen zárta az Európa-bajnokságot, összesen 154 gólt szerzett, de csak 53,5 százalékos hatékonysággal értékesítve a lövéseket, ami a legrosszabb mutató a középdöntős résztvevők között. A csapat húzóembere egyértelműen Klujber Katrin volt, aki 38 gólig jutott, amivel jelenleg harmadik a torna góllövőlistáján. Nem is csoda, hogy a jobbátlövői poszton vele osztozó adai származású Albek Anna kevés játékidőt kapott, a hat meccsen összesen 52 percet töltött a pályán, ezalatt négy gólt szerzett. A válogatott legmagasabb játékosa most arra koncentrál, hogy klubcsapatában, a Mosonmagyaróvárban kibontakozzon, hiszen részben azért is igazolt át két évre a német Metzingentől, hogy jobban szem előtt legyen a magyar klubok számára.

„Mindenképpen úgy érzem, hogy sokkal jobb helyen vagyok, nagyon jó szakemberek kezébe kerültem, és máris látom magamon a fejlődést. Ezt a lépést meg kellett tennem a karrierem szempontjából, a magyar bajnokság ugyanis sokkal erősebb, mint a német, így a meccsek alatt is jobban tudok fejlődni” – mondta a 20 éves Albek.

Eredmények, középdöntő, I. csoport: Magyarország–Szlovénia 29:25, Horvátország–Svédország 27:31, Norvégia–Dánia 29:31. A csoport végeredménye: Dánia és Norvégia 8, Svédország 6, Szlovénia 4, Horvátország és Magyarország 2 pont. II. csoport: Románia–Németország 28:32, Hollandia–Montenegró 42:25, Franciaország–Spanyolország 36:23. A csoport végeredménye: Franciaország 10, Montenegró 6, Hollandia 5, Németország 4, Spanyolország 3, Románia 2 pont.

Nyitókép: Vámos Petrát választották a meccs legjobbjának (Fotó: MTI)