2024. április 25., csütörtök

Fontos megőrizni a nemzeti sajátosságainkat

Petőfi volt a témája az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete hagyományos Kárpát-medencei Honismereti Versenyének

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el!

A díjazottak listája ITT olvasható.

Petőfi Sándor élete és kora volt a témája az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete hagyományos Kárpát-medencei Honismereti Versenyének, amelyet pénteken 27. alkalommal tartottak meg a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A vetélkedő egyidős az egyesülettel, hiszen ennek megalakulását követően már az első évben megszervezésre került a honismereti verseny azzal a céllal, hogy a vajdasági magyar diákok nagyobb és szélesebb tudást szerezzenek történelmünkről, kultúránkról.

A vetélkedőn 25 általános iskolás és 8 középiskolás csapat vett részt Vajdaság egész területéről: Szabadkáról, Hajdújárásról, Horgosról, Magyarkanizsáról, Csantavérről, Oromról, Zentáról, Adáról, Bácsfeketehegyről, Óbecséről, Temerinből, Tordáról, Magyarittabéről, Magyarcsernyéről, Bácskertesről és Topolyáról érkeztek a tanulók. A magyar országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. Ehhez kapcsolódott az verseny témája is. A rendezvényen Kaposi József, egyetemi docens, a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozatának elnöke, és a verseny fővédnöke mellett De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke és Burány Irén, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatóhelyettese is jelen volt.

Mint De Negri Ibolya kifejtette, a több mint két évtizedre visszatekintő honismereti verseny célja a magyar történelem és kultúra alaposabb megismerése, a magyar identitás megőrzése.

–A kisebbségi sorban élő nemzetek megmaradása attól függ, hogy meg tudjuk-e őrizni önazonosságunkat. Az oktató, nevelő munkában fontos a pedagógusok felelőssége, hogy az itt élő nemzedékek megismerjék, megszeressék és idővel maguk is megőrizzék a nemzeti sajátosságainkat. A mi feladatunk, hogy lehetőséget nyújtunk múltunk, irodalmunk, művészeteink és hagyományaink lehető legteljesebb megismerésére. Petőfi egy fogalom, egy jelkép, hazafi, költő, akinek tetteire büszkék vagyunk, és verseinek legalább egyikét mindenki tudja fejből. A honismereti verseny célja: a múltból erőt meríteni, múltunkat megismerni és erre építeni a jövőt – mondta egyebek közt De Negri Ibolya köszöntőjében.

Kaposi József, a verseny fővédnöke is köszöntötte az egybegyűlteket (Molnár Edvárd felvétele)

Kaposi József, a verseny fővédnöke is köszöntötte az egybegyűlteket (Molnár Edvárd felvétele)

Kaposi Józsefnek, a verseny fővédnökének is volt néhány biztató szava a versenyzőkhöz: – Kívánom, hogy őrizzétek meg azt a szabadságszeretetet, felszabadultságot, kreativitást, ami bennetek van. Járuljon hozzá ehhez a vetélkedő is, hiszen neves megmérettetésről van szó. A felkészülés időszaka és a verseny is kihozhatja belőletek azt a tudást, azt a többletet, ami majd ahhoz kell, hogy sikeresen és hatékonyan tegyetek saját javatok, és az itt lévő magyar közösség javára. Remélem, hogy mindenki majd győztesként fog távozni, hiszen aki felkészült, aki itt van, az mind győztesnek tekinthető – hallottuk Kaposi József egyetemi docenstől.

A teljesítményeket zsűri értékelte. Az általános iskolások csapatait Sárosi Gabriella és Barát Gábor Gergely történelem szakos tanár, és Jovánovity Patyerek Réka magyar nyelv és irodalom szakos tanár értékelte. A középiskolai csapatok munkáját pedig dr. Mészáros Zoltán történész és Éter Pandurcsek Bettina magyar nyelv és irodalom szakos tanár minősítette. A résztvevő diákok könyvjutalomban és ajándékcsomagban részesültek, illetve oklevéllel is gazdagodtak.

Nyitókép: A vetélkedőn 25 általános iskolás és 8 középiskolás csapat vett részt Vajdaság egész területéről (Molnár Edvárd felvétele)