2023. február 9., csütörtök

Orbán Viktor: A szankciós politika egy lépés a háború felé

A szabály az: ha háború van a szomszédban, nem érezheted magad biztonságban – fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor magyar miniszterelnök, kiemelve: nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a a gazdaságunk biztonsága is hiányzik, a sérülékenységet és veszélyeket pedig jól mutatta a Lengyelországba csapódott rakéta.

A kormányfő szerint szerint ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket egyre erősebb lesz. Kiemelte: a szankciós politika egy lépés a háború felé.

Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába. Februárban Európa még óvatosan viszonyult a háborúhoz, majd egyre több olyan intézkedést hoztak, amelyekkel részeivé váltak a konfliktusnak.

Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat – tette hozzá. – Jó ötletnek tűnik egy szankció, igazságosnak is érezhetik sokan, de magunknak ezzel nagyobb kárt okozunk, mint Oroszországnak, akiket megcéloztunk a szankciókkal – jelentette ki.

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, a politika bizonyos esetekben olyan mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, akkor vagy számot vetünk, vagy utóbb a kudarc érzését úgy dolgozzuk fel, hogy máshogyan emlékezünk a történtekre. – Az önbecsapás nem segít, le kell beszélnünk az európai vezetőket arról, hogy gyermekded módon utóbb máshogyan emlékezzenek dolgokra, mint ahogy azok valójában történtek – fogalmazott.

A készülő kilencedik szankciós csomagról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország sosem támogatta a szankciókat, és sikerült is elérnünk mentesítéseket.

– Általában nem tartjuk jó európai politikának a szankciók politikáját, ha pedig meghozzák ezeket a döntéseket, ahhoz mindig ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen kivételes szabályt kialkudjunk, éppen ezért a legpusztítóbb hatások alól mindig sikerült mentesítést kiharcolnunk – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a konzultáció is ezért fontos, mert kemény harcokat vívunk az EU-ban és nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudhassa a magyar emberek támogatását. Amit a magyar kormány mond, azt az egész magyar nemzet így gondolja – véli a miniszterelnök, aki szerint nagy csaták árán, de el fogja érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag például az atomenergia kérdésében, mentesítést nyerjünk.

A gazdasági helyzetre térve elmondta: az újabb árstopokkal kapcsolatban ellensúlyozni igen, csökkenteni nem tudják az inflációt. Az EU-s szakcióspolitikájával kapcsolatban úgy fogalmazott: – Magyarország a számára súlyos és azonnali gazdasági hanyatlással járó intézkedések alól ki tudja magát húzni, tudunk mentesítést elérni. Például jön Magyarországra orosz gáz. Ha nem jönne, Magyarország gazdasága leállna – mutatott rá. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte azt is: nem tudjuk kihúzni magunkat a szankcióspolitika általános európai hatásai alól, mint például az infláció. – Az inflációt politikai döntések idézték elő, mint például a szankciók. Ez nem egy közgazdasági folyamat. Politikai döntések idézték elő. Ennek a következménye a magas infláció, az energiaválság – tette hozzá.

Magyarország azt nem tudja célul kitűzni, hogy érinthetetlen sziget legyen az EU-n belül – mondta. Magyarország azt tudja kitűzni, hogy az elemi érdekeit megvédi, az uniós politika hatásait pedig csökkenti.

– A kormánynak van egy akcióterve, amelynek része az árstop rendszere, a benzinársapka, a rezsicsökkentés, amellyel minden család havi 180 ezer forint kedvezményt kap – tette hozzá.

A dollárbaloldallal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a titkosszolgálatokért felelős intézmények vezetőinek véleményét meg kell hallgatnia a dokumentumok feloldásával kapcsolatban. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a baloldalt külföldről fizetik. A miniszterelnök szerint ezen a ponton az a kérdés merül fel, hogy mit kértek cserébe az amerikaiak ezért a pénzért.

Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés az, hogy honnan rendelték meg a nótát, ki fizette, és mit kellett teljesíteni – tette hozzá. Egy futballcsapat mezén fel vannak tüntetve a szponzorok, tudom ki van a csapat mögött. A baloldal ezt a gyakorlatot még nem sajátította el. Ez hiba – zárta gondolatait Orbán Viktor.