2024. március 28., csütörtök

Változik a demográfiai kép

Február vége óta több mint 18 ezer ukrán és 100 ezer orosz költözött Szerbiába

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint az ukrajnai háború kezdete óta több mint 104 ezer orosz és 18 ezer ukrán érkezett Szerbiába és jelentette be itteni tartózkodását. A 2022/23-as tanévet több mint 530 oroszországi diák és 66 ukrán gyermek kezdte meg. Legtöbbjüket belgrádi, újvidéki, nagybecskereki és valjevói iskolákban jegyzik.

Ehhez kapcsolódóan az oktatási minisztériumban elmondták, hogy nem alkalmaznak sem orosz, sem ukrán tanárokat, mivel ez nem lenne összhangban a honi gyakorlattal. Az esetleges nehézségek elhárításának céljával igyekeznek erősíteni az érintett oktatási intézmények kapacitását, valamint segíteni a pedagógusokat kompetenciáik fejlesztésében. A szerb nyelvet nem beszélő diákok számára az idegennyelv-tanítást szervezik meg. Eddig több mint 600 tanár vett részt a szükséges képzésben.

Az SZRTV elemzése szerint a legtöbb ukrán menekült nem tervez huzamosabb ideig Szerbiában maradni, ellenben az oroszokkal, akik maradnának. A kimutatások szerint az oroszok zöme 35 évnél fiatalabb és az IT-szektorban dolgozik. Nikola Čobić, a belgrádi Cityexpert ingatlanügynökség munkatársa megerősítette, hogy a lakásbérleti díjak az utóbbi néhány hónapban megduplázódtak. A hazaiakhoz képest az orosz polgároknak drágábban lehet kiadni az ingatlanokat, azzal, hogy a berendezéssel és a felszereltséggel kapcsolatos elvárásaik is nagyobbak.