2024. április 25., csütörtök

Behálózva

Zentán a XIII. Nemzetközi Művészeti Műhelyben találkoztak a képzőművészek

Ma ér véget Zentán az Alkotóházban megtartott XIII. Nemzetközi Művészeti Műhely, amely, mint minden alkalommal, most is a művészgenerációk találkozását, tanácskozását és alkotását szolgálja. Az egyhetes műhely vezetője, Mezei Erzsébet elmondta, hogy ezúttal tíz résztvevőjük volt. Az őszi műhely témáját egyik részt vevő képzőművész találhatta ki, Monyov Glória, akinek a választása a Hálóra esett. A technika mindenki számára teljesen szabadon választható.

– Ez a téma nagyon megindított mindenkit, és sokféleképp közelítettük meg, hiszen hálóból is sokféle van. Mindenkinek megvolt a maga kis víziója a hálóval kapcsolatban. Érdekes, szórakoztató, ugyanakkor mozgalmas és dinamikus műhelyhetet tudhatunk magunk mögött – mondta Mezei Erzsébet képzőművész.

Szerdán, azaz a műhely utolsó napján egy új technikát próbálnak ki a még jelen lévő és újonnan érkező résztvevőkkel. A technika neve: ecoprint, amely egyfajta textilfestés olyan festőnövények alkalmazásával, mint a gesztenyeburok, a dióburok és a hagymahéj.

Varga Emília, aki Újvidéken tanul illusztrációs szakon, első alkalommal vett részt az alkotóműhely munkájában.

– Nagyon jó a hangulat, a résztvevőktől nagyon sok újat lehet tanulni, egész nap folyik a munka, ami nekem nagyon tetszik. Mindig vannak új ötletek, és ahogy mondani szoktuk, több szem többet lát, ez ebben az esetben is nagyon igaz. Az egymástól kapott véleményezések roppant nagy hatással vannak rám. Agyaggal és tojásos temperával festek illusztrációkat, de most igyekszem kilépni a komfortzónámból, így gipszbe öntök különböző természetes anyagokat, most épp csigákkal, spárgával és fával is dolgozom – mesélte.

Az őszi tábor résztvevői: Monyov Glória, Varga Emília, Mate Zora, Molnár Bea, Ján Agarsky, Gubik Korina, Mezei Erzsébet, Szécsi Valéria, Kiss Butterer Márta és Léphaft Pál. A nyári és őszi műhelymunkákból december 10-én nyílik meg a Lámpás című kiállítás. 

Nyitókép: Gergely Árpád