2024. április 24., szerda

Kilencvenévesen is pályaközelben

Bajsa legidősebb egykori labdarúgója majdnem egyidős a klubbal

Hivatalosan 1931-ben alapították meg az első bajsai labdarúgóklubot. A járványhelyzet miatt csak idén tudták megünnepelni a fennállás 90. évfordulóját. A legidősebb egykori bajsai labdarúgó pedig hamarosan ünnepli a kilencvenedik születésnapját. Most is ott van a Bajsa minden hazai mérkőzésén, sőt figyelemmel kíséri a TSC szereplését is.

Kollár József már 1948-ban bemutatkozott a felnőttkeretben. Az évszámból kitűnik, hogy még nem volt 18 éves, amikor gyorsasága miatt már betették a felnőttcsapatba. Elmondta, hogy volt ebben egy kis turpisság is, ugyanis az abban az időben érvényes szabály szerint a felnőttcsapatban csak 18 év felettiek mutatkozhatnak be. Ezt úgy „hidalták át”, hogy volt a csapatban még három azonos nevű játékos, és egyikük igazolásával erősítette a csapatot. Visszaemlékezett, hogy 1941 és 1944 között a pálya nem a jelenlegi helyen, hanem a Krivaja patak másik oldalán volt kialakítva. A mostani pálya helyén zöldségfélék termesztésével foglalkoztak akkor a helyiek. Nem beszélhetünk mai értelemben vett létesítményről, csupán kötéllel körülkerített füves terület szolgált pályaként. Petrőcön járt gimnáziumba 1948-ig, ezért nem kapcsolódott be a klub munkájába korábban. A főiskolai tanulmányai miatt csak 1956-ban vonult be katonának. Addig a csapattal előbb a községi ligában vettek részt nem kis sikerrel, ’52-ben bejutottak a Szabadkai Ligába. Topolya járásközpont volt abban az időben, csapatuk felsőbb ligában szerepelt, velük ünnepnapokon játszottak barátságos mérkőzéseket abban az időben. A bajsai csapat a bácskossuthfalvi, csantavéri, kishegyesi és a pacséri csapatokkal játszott egy ligában.

Józsi bácsi visszaemlékezései szerint egészen más körülmények között sportoltak annak idején. Sokkal kevesebb pénz volt ebben a sportban, a játékosok mind helybeliek voltak, és legfeljebb néha egy-egy itallal jutalmazták tevékenységüket. A sport szeretete motiválta az akkor aktív generációkat. Még a labda is egészen más volt: szárazon 1,2 kilogramm volt a súlya, de amikor a valódi bőrből varrt külső magába szívta a nedvességet, jóval nehezebbé vált. Nem állt rendelkezésre a mostanihoz hasonlítható korszerű öltöző, vizesblokk, sőt lelátók sem.

Kollár József (Tóth Péter felvétele)

Kollár József (Tóth Péter felvétele)

Bajsa legrégebbi sportszervezete a labdarúgóklub, mely 1931-ben alakult. Az első futball-labdát Vojnits István vitte a faluba több mint kilencven évvel ezelőtt. A játékszert nagy lelkesedéssel fogadták a helyiek, azóta vannak játékosok, sportmunkások és lelkes szurkolók is a faluban. Kollár József a rangidős az egykori játékosok, sőt a lelkes szurkolók között is. Az első klubot BSC, azaz Bajsa Sport Club néven jegyezték be. 1945-ben, az új Jugoszláviában előbb a Sloga nevet kapta, 1960-ban pedig Partizánra változtatta a nevét. 2003-tól a klub neve Bajsa Labdarúgóklub. A Bajsa csapata a Vajdaság Liga északi csoportjának stabil együttese, ahol máig nagy hangsúlyt fektetnek a játékosok nevelésére, a gyerekektől kezdve az első csapatig, a tolerancia és a multietnikumú közösség szellemének megfelelően. A klub korosztályos csapatai közül állandó jelleggel versenyezteti a serdülő-, valamint a kispionír- és a pionírcsapatot. 2000 óta a labdarúgócsapat főtámogatója a Sat-Trakt vállalat. 2001-ben a cég támogatásával új öltöző épült, az új stadiont 2020-ban adták át. Magában foglal egy emeletes épületet, füves pályát, automata vezérlésű, beépített locsolórendszerrel. A fedett nézőtéren 244 ülőhely van, valamint egy reflektorokkal ellátott műfüves segédpályát is építettek. A klubot az egyik legszervezettebb egyesületnek tekintik a magasabb osztályban is. A Bajsa 2005-ben egyesült a Topolya (egykori AIK) csapatával, és átadta annak a helyét a Vajdasági Ligában. A Topolya csapata 2013-ban ismét felvette a TSC nevet, majd egészen a Szuperligáig jutott fel, ahol most is sikeres a szereplése, a dobogósnak számító harmadik helyen várja a bajnokság folytatását.

Nyitókép: Amikor az egykori focistákkal a klub 90 éves fennállását ünnepelték (Tóth Péter felvétele)