2024. április 23., kedd

Libapecsenyéhez szép rozé, majd könnyű vörösbor

Horgoson megkóstolták az újborokat

Az idei év nem kecsegtetett semmi jóval az időjárás tekintetében. A legtöbb növény rosszul tűrte a szárazságot, úgy tűnik azonban, a szőlő még egész jól megúszta. A horgosi Bálint István szerint rekordtermés volt, míg a Tévedő-dűlőben Bálint Ákos nincs teljesen megelégedve. Nagy különbségek mutatkoztak kis távolságokon belül is.

– Az idei szőlőtermésem nagyon jó lett – mesélte a horgosi pincészetében Bálint István. – Van, aki panaszkodik, de én úgy gondolom, hogy a környékünkön jók lettek a szőlők. Egy kicsit az eső belerondított a szüretbe, ami azt jelenti, hogy felhígította a cukrot a bogyóban, és így talán nem lesz olyan nagyon jó minőségű az idei bor, de rossznak semmiképp sem mondható. Úgy látom, a miéink egész jók lettek, elégedett vagyok – mondta a Bálint Pincészet tulajdonosa, aki saját kezűleg, feleségével együtt végzi a szőlő körüli teendőket, leginkább csak szüretkor kell segítséget fogadniuk, akik a baráti körükből kerülnek ki.

Balint István a pincészetet feleségével együtt tartja pedáns rendben (Fotó: Jenei Klementina)

Balint István a pincészetet feleségével együtt tartja pedáns rendben (Fotó: Jenei Klementina)

– Idén nem nagyon akartam rozén kívül mást készíteni, mert tavaly gyéren fogyott a bor, így abból is maradt. Mivel nem sikerült az összes szőlőt eladni, lett több fajta. Egy részéből lesz pálinka, lett vörös és rozé, amit már kóstolgattunk. Elégedett vagyok az ízével – mesélte a gazda, akitől megtudtuk, hogy az értékesítés elég bajos, az ár nem nagyon változott – mondta Bálint István. A Tévedő-dűlőben Bálint Ákos szőlőire rányomta a bélyegét a csapadékhiány, és közepes termésük lett.

– A bogyók nem tudtak kifejlődni, a mi vidékünket, Horgos déli részét, az úgynevezett Kisgyála területét elkerülte az eső, míg Magyarkanizsán esett, sőt Horgos központjában is, addig errefelé szinte semmi csapadék nem volt. Ez sajnos meglátszott a hozamon is. És a cukorfokon is – mondta Ákos. – A cukorfok is mérsékelt volt, egy közepes évjáratnak mondanám az idei évet.

Bálint Ákoséknál is bőven van nedű (Fotó: Jenei Klementina)

Bálint Ákoséknál is bőven van nedű (Fotó: Jenei Klementina)

– Nálam fehér, vörös és rozé készült. Szépek a fehérek, a rozék is, a vörös meg majd elválik. Ebben az időszakban a fejtés történik. Lefejtjük a söprűről, egyik hordóból a másikba, stabilizáljuk őket, és várjuk, hogy ülepedjenek.

A borászok az újbor ünnepét Márton-napkor ülik, amikor megkóstolják az újbort is.

– A libapecsenye és az újbor kóstolásának ideje volt november 11-én. A libapecsenyéhez én indításképp libaelőételhez egy szép tévedő-dűlői rozét ajánlanék, aztán pedig egy könnyű vöröset. 

Nyitókép: Balint István a pincészetet feleségével együtt tartja pedáns rendben (Fotó: Jenei Klementina)